Mít doma nový lustr, bodové svítidlo nebo lampičku může dnes už každý. V prodeji jsou levné kusy za několik stokorun i svítidla za statisíce. Nebudeme se ale snažit prozkoumat ty krajní meze, pojďme se podívat na novinky ze středního proudu.

Například firma Eglo představila svůj nový katalog, kde nabízí několik zajímavých modelů. Například rodina svítidel Cocoon, která je vyrobena z jedinečného materiálu s licencí Eglo, který je elastický, velmi odolný a snadný na údržbu. Svítidla Cocoon mají díky speciální výrobní technologii naprosto originální tvary, jejich vzhled je působivý, neobvyklý, zajímavý a mnohdy až futuristický. Cena tohoto světla je 3490 nebo 5490 korun v závislosti na velikosti.

Tato firma také nabízí nový systém variabilních svítidel. Nová kolekce My Choice umožňuje sestavit si lustr v pohodlí domova. Podle momentální nálady či barvy interiéru si vyberete lustr požadovaného průměru a k němu jedno nebo více stínidel. Když vás lustr omrzí nebo vymalujete v jiném barevném tónu anebo prostě jen zatoužíte po změně a nechcete do ní příliš investovat, jednoduše vyměníte stínidlo za jiné. Nabídka barev a vzorů je pestrá - jednobarevná stínidla, proužky, květinové vzory...

V neposlední řadě musíme upozornit na firmu Osram. Ta dnes nabízí klasická osvětlovací tělesa, ale dosud nenabízela vlastní dezénové lustry. To se změnilo. Osram představil svou paletu svítidel s LED osvětlením, tedy s nejekonomičtějším typem světla.

V nabídce je hned několik různých svítidel – od stropních bodovek, přes stojací lampy, až po závěsné lustry nad stůl. Nás asi nejvíc zaujal model Silento. Jeho plochý design s otočnými světelnými panely tak může být příjemným zpestřením nad stůl mnohých domácností. Výhodou je, že jedna část svítidla může nasvětlovat strop, a rušit tak nepříjemné kontrastní stíny, a další části standardně budou osvětlovat stůl. Cena je 7920 nebo 10 690 Kč při tří- nebo pětidílném provedení.