Společnost Siemens představila na letošním fóru ACHEMA modulární frekvenční měnič Sinamics G120 690 V s integrovaným sinusovým filtrem založeným na technologii karbidu křemíku. Tato varianta rozšíří současnou produktovou skupinu Sinamics o přístroj pro napětí 690 V a výkon mezi 7,5 až 55 kW. Měnič disponuje síťově řízenou rekuperací energie, čtyřmi různými integrovanými bezpečnostními funkcemi a komunikací Profibus dle NAMUR. Měnič Sinamics G120 690 V nabízí rozsáhlé možnosti využití zejména v chemickém průmyslu.

Řada frekvenčních měničů Sinamics G120 byla doplněna o výkonový modul PM250 pro napětí nad 690 V a výkon od 7,5 do 55 kW. V kombinaci s oddělitelnými a vyměnitelnými řídicími jednotkami (Control Units) Sinamics G120 může být měnič sestaven přesně podle požadavků dané aplikace. Ve variantě pro napětí 690 V je Sinamics G120 prvním měničem na trhu, který je založen na bázi karbidu křemíku. Výkonový modul PM250 dosahuje díky novému polovodiči vysoké taktovací frekvence, což umožňuje použít malý, integrovaný sinusový filtr. Díky tomu má výkonový modul kompaktní rozměry a lze jej snadno zabudovat do daného zařízení. Mimoto je měnič i při vysoké účinnosti velice tichý a energeticky úsporný. Nestíněný motorový kabel lze použít pro vzdálenosti až 300 metrů, stíněný kabel pro vzdálenosti do 200 metrů. Přitom jsou splněny požadavky normy EN 61800-3/C2.

Koncepce řízení PM250 umožňuje díky obousměrnému vstupnímu usměrňovači rekuperaci energie do rozvodné sítě, přičemž není nutné použití brzdného spínače ani brzdného odporníku. Díky tomu může být podle druhu technologie a aplikace výrazně ušetřena energie. Současně má tato koncepce řízení menší zpětné působení na síť oproti obvyklému měniči. Stejně jako ostatní výkonové moduly řady Sinamics G120 je modul PM250 vhodný pro bezpečnostní aplikace. Ve spojení s bezpečnostní řídicí jednotkou se z pohonu stane pohon s integrovanou bezpečností. Sinamics G120 nabízí bezpečnostní funkce podle kategorie 3 (EN 954-1) a SIL2 (IEC 61508). Tyto funkce mohou být nastaveny buď s využitím jištěných digitálních vstupů nebo přímo přes rozhraní Profisafe.

Kromě toho jsou k dispozici různá komunikační rozhraní jako RS485 nebo Profibus s profilem Profidrive 4.0 a integrovaným rozšířením NAMUR. Záleží pouze na volbě vhodné řídicí jednotky. Řídicí jednotka je vybavena podle oblasti použití různými analogovými a digitálními vstupy a výstupy a dále svorkami pro připojení jisticího zařízení motoru. Nový frekvenční měnič nabízí vektorové řízení, řízení U/f a řízení magnetizačního proudu (FCC). Parametrizace se provádí přes základní operátorský panel (BOP) nebo pomocí parametrizačního softwaru Starter. S využitím paměťové karty (MMC) nebo BOP mohou být snadno a rychle zadány parametry (klonování). Díky lakování elektronických modulů a externích chladičů je nový frekvenční měnič velmi odolný. Elektronické moduly jsou chlazené prouděním vzduchu. Tento měnič je vhodný speciálně pro použití v náročném prostředí chemického průmyslu.

Siemens patří mezi největší globální elektrotechnické a elektronické koncerny. Společnost zaměstnává téměř 461.000 odborníků, kteří vyvíjejí a vyrábějí produkty, navrhují a instalují komplexní řešení na míru dle požadavků zákazníků a nabízejí širokou paletu služeb dle jejich individuálních potřeb. Siemens nabízí svým zákazníkům ve 190 zemích inovativní technologie a komplexní know-how. Společnost byla založena před 155 lety a působí v oblastech informace a komunikace, automatizace a pohony, energetika, doprava, zdravotnictví a osvětlení. V obchodním roce 2004/2005 (skončil 30. září 2005) společnost Siemens dosáhla tržeb 75,445 miliard EUR a čistého zisku 3,058 miliardy EUR.Zastoupení společnosti Siemens v České republice bylo obnoveno v roce 1990. V současné době patří Siemens s více než 14.000 zaměstnanci mezi největší zaměstnavatele v ČR. V obchodním roce 2004/2005 vykázala skupina podniků Siemens v České republice obrat 49,5 miliard Kč. Siemens v České republice působí v těchto hlavních oblastech: automatizace a řízení, doprava, energetika, informace a komunikace, osvětlení a zdravotnictví.Více informací najdete na internetových adresách www.siemens.com a www.siemens.cz.

Zdroj: Siemens