Počet stavebních projektů, které se ve Spojených státech zahájily během listopadu, vykázal nejvyšší pokles téměř za 11 let. Proti předchozímu měsíci spadl o 13,1 procenta na 1,77 milionu v sezonním přepočtu na celoroční údaj. Uvedlo to americké ministerstvo obchodu.

Počet je nejnižší od května 2003. V říjnu se v ročním přepočtu začalo v USA stavět 2,04 milionu projektů, uvedlo ministerstvo. Listopadový pokles je nejvyšší od ledna 1994, kdy se počet zakládaných staveb propadl o 17 procent.

Ekonomové na Wall Street očekávali mírnější pokles a počet zahájených stavebních projektů odhadovali na 1,98 milionu jednotek. Předběžný údaj za říjen uváděl 2,03 milionu zahájených staveb.

Výstavba v USA má i nadále podporu v nízkých hypotečních úrocích, které v listopadu v průměru dosáhly 5,7 procenta, přestože americká centrální banka letos popáté zvýšila základní úrok. Ten je nyní na 2,25 procenta.

Znepokojující byl v listopadu i počet vydaných stavebních povolení, která jsou indikátorem dalšího vývoje. Počet povolení se snížil o 1,5 procenta na 1,99 milionu, analytici očekávali rovné dva miliony, napsala agentura Reuters. -čtk-