Trendové fórum je silnou stránkou frankfurtského veletrhu. Tým designéru připravuje celoročně barevnice, materiály, vybírá vzorky. I letos predložil čtyři skupiny, určující trasy, jimiž se má ubírat textil, kterým se obklopujeme doma.

Racionálně, ale s citem

Tak by se dala stručně shrnout charakteristika všech skupin dohromady. A zvlášt?

Skupina Sobriety – střídmost, je klasická, odvolává se na padesátá léta, vyznává měkkost kašmíru a ovčí vlny, i hrubě tkané textilie. Nabízí vzor rybí kosti, káro, jemný kakaový tón, decentní odstíny zelené, okrové, fialové, dotek lososové růžové. Krásné plédy a prikrývky i kvalitní potahové textilie.

Utility čili užitečnost je skupinou pro všední den, nabízí tkaniny určené pro kuchyni, okna, ale i plátěné potahy. Myslí na to, co je nezbytné a důležité stejně jako na recyklaci. Pracuje se lnem, bavlnou, jutou, nabízí proužky, drobnější káro, akcentní barvou je červená, jinak se drží přírodních tónů.

Skupina Wilderness je – jak jinak – přírodní, ekologická, vrací se k našim kořenům, přirozenému vzhledu i tvaru. K decentním tónům barev země se přidává velmi jemná růžová. Patří sem úplety, kožešiny, lehké tkaniny s přirozenou strukturou, i objemné strukturované textilie.

Mix Mash tedy směsice, skupina čtvrtá, přidává k racionálnímu pohledu dávku emocí. Nemixuje jen barvy, ale i inspiraci různými etniky, vytváří zajímavou koláž tradičních řemesel a nových moderních technologií. Nabízí pěkné barevné tisky. Doplňkovou barvou sytých zelených, fialových, modrých a lososových tónů je oranžová, ze skupiny přímo sálá pozitivní energie, jistá poetika i trochu toho kýče...

Jak s tím naložit

Když shrneme vše, co trendy nesou, dojdeme k závěru, že máme při modernizaci svého interiéru a při výběru nových tkanin celou škálu možností. Tradiční vlněné a lněné materiály se vzory, které připomínají pánské obleky, se používají stejně jako směsi a syntetika, která dokáží napodobit vše... Čisté bílé plátno může nést barevnou i bílou výšivku, jemná bavlna ažuru i krajku. Praktické a stále moderní jsou tenké i široké proužky a veselá kára nejen na utěrkách, v interiéru se usadila pravá kožešina. Zajímavé a poměrně nové je míchání různých stylů, skutečnost, že vedle sebe může stát poklad i brak v neobvyklé barevnosti. I to, že staré, tradiční tkaniny jsou dělány novými technologiemi, že hrubé a objemné úplety a tkaniny jsou na omak měkké a lehounké. Že polštář může mít oblečený svetřík a záclony jako vzor spoustu obličejů či písmen. A že stále velice „letí“ jako dekor ptáci, ale i zvířátka a rostliny.

-Vladimíra Storchová, Dům a zahrada 3/2011- Foto: Autorka textu a Heimtextil