Trend je černá

Můžete mít krásně dveře, ale když k nim máte ošklivé kování z Baumarktu, pak celý efekt zcela potopíte. A jelikož dveře si nekupujete každý rok jiné, je třeba přemýšlet nad tím, jak kvalitní a krásné si pořídíte, a stejně tak to platí i o kování.

Klasika je stříbrná, leštěný nebo drásaný nerez, hliník… Jenže to je už dávno přežitek. V době, kdy se stále více prosazují bílé dveře, můžete myslet i na zajímavější kombinace. Co takhle černá? Tato barva dokáže i tomu nejtradičnějšímu nábytku propůjčit poutavý vzhled a proměnit ho v designový kousek. Černý titan jako povrchová úprava dveřního a okenního kování není v popředí jen díky zajímavé barevnosti, ale i dlouhodobé životnosti. Titan se pyšní mimořádnou odolností vůči poškrábání, což je také důvod, proč je na kování s touto povrchovou úpravou prodloužena záruka na 15 let. „Přestože si možná někdo nedokáže představit černou na své klice, opravdu jde o stylovou záležitost. Styl black & white je nadčasový, a to nejen v oděvní módě. Černá klika tak skvěle doplní bílé dveře v lesku či matu, ale i dveře z přírodních světlých i tmavých dýh,“ doplňuje pan Roman Ulich ze společnosti M&T.

Dotek lidské kůže

Už vás nebaví nudné vybavení vaší koupelny? Chtěli byste něco zvláštního? Co takhle třeba koupelnový nábytek modelu ENZO s povrchovou úpravou v exkluzivní variantě Velvet Touch? „Jedná se o lakovaný hluboký mat v béžovém odstínu, který má na dotek strukturu lidské kůže. Nespornou výhodou této povrchové úpravy je také odolnost proti tvorbě otisků prstů,“ říká Ing. Zdeněk Blažek, manager marketingu společnosti Dřevojas, v. d., tradičního českého výrobce koupelnového nábytku, a pokračuje: „Součástí této řady je také galerka s LED diodovými pásky v bočních minimalistických lištách, které nesou stejný odstín jako celá sestava. Zásuvky je možné doplnit o pořadače či protiskluzové podložky, takže všechny uložené předměty zůstanou vždy na svém místě.“ Dopřejte vaší koupelně stylový nábytek s neobvyklou povrchovou úpravou.

Hliník na hraně dveří

Už jste slyšeli o tvrdé hliníkové hraně? Tato novinka na trhu dveří nejenže vyniká svým elegantním designem, ale především výrazně zvyšuje konstrukční pevnost a odolnost dveří. „Díky přítomnosti tvrdé hliníkové hrany dokážou dveře odolat i velmi prudkým nárazům, což výrazně prodlužuje jejich životnost,“ vysvětluje pan Martin Dozrál, generální ředitel společnosti SOLODOOR, předního českého výrobce interiérových dveří a zárubní.

A kterým dveřím tvrdá hliníková hrana nejvíce sluší? Hliníková hrana vynikne zejména v kombinaci s dekorativními hliníkovými proužky, které jsou typické pro modelovou řadu EXCELENT, nebo ve spojení s dveřmi ELEGANT, které se vyznačují estetickými hliníkovými rámečky prosklení dveří. Je jí však možné opatřit většinu modelových řad a k dostání je jak pro dveře polodrážkové i bezpolodrážkové, tak otočné i posuvné.

Detail k nezaplacení: Ztracená spára

Zkuste se pozorně podívat na nábytek u vás doma. Konkrétně na spáru mezi hranou a čelní plochou dvířek. Pokud je ta vaše hodně silná a tedy na první pohled okamžitě rozpoznatelná, pak výrobce použil k upevnění hrany nekvalitní lepidlo. Správně byste totiž měli spáru hledat přinejmenším lupou…

Design nábytku a také míra usazování nečistot nezáleží jen na povrchu, ale také na provedení spár mezi hranou a čelní stranou nábytku. „Ze zkušeností z největších nábytkářských veletrhů je nejen trendem z hlediska vzhledu (perfektně nasedlá hrana a neviditelná spára), ale zejména z funkčních důvodů je vhodné používat dvířka hraněná PUR lepidly,“ vysvětluje na úvod pan Martin Dusík, vedoucí obchodního oddělení společnosti Trachea, a. s., největšího českého výrobce nábytkových dvířek. „Při olepování PUR lepidly potřebujeme menší množství lepidla než u většiny jiných technologií. Čím více lepidla, tím větší je spára. A naopak čím méně lepidla, tím je spára menší a designovější – a právě tenké spáry se nezanášejí prachem nebo nečistotami. PUR lepidla mají navíc po vytvrdnutí vysokou tepelnou odolnost. Tento spoj je také voděodolný – to znamená natolik kvalitní, že pokud dojde ke kontaktu s vodou, PUR lepidlo uzavře spáru mezi hranou a plochou, a vlhkost nemá šanci poškodit povrch nebo se dostat dovnitř dvířek – až na základový materiál.“ Až si půjdete do obchodu pro nový nábytek, rozhodně se proto nebojte hledat ztracenou spáru.