Petunia hybrida – petúnie

Kromě „obyčejných“ vzpřímených petúnií uvedli japonští zahradníci na trh převislou formu těchto květin, takzvané surfinie. Od klasických petúnií se liší jen typem vzrůstu a použitím, nároky i péče jsou shodné. Vyhovuje jim místo chráněné před větrem a prudkým deštěm, vyžadují slunná stanoviště a během vegetace vydatnou zálivku a přihnojování minimálně jednou týdně. Petúnie jsou poměrně citlivé na nadbytek vzdušné vlhkosti, proto se při zálivce vyvarujte zvlhčení listů. Vyhnete se tak případnému napadení rostlin padlím, nejčastější houbovité chorobě, která se u petúnií vyskytuje.

Calceolaria integrifolia – pantoflíček celolistý

Pro milovníky žluté barvy je tu pantoflíček. Na jaře nás potěší hrnkové Calceolaria x herbeohybrida, nazývané podle tvaru svých květů „dmulorety“. Květy pantoflíčků totiž skutečně připomínají našpulené rtíky, u druhu C. integrifolia jsou drobnější a žluté, u druhu C. x herbeohybrida mohou být červeně či oranžově skvrnité. Zatímco C. x herbeohybrida je typickou dárkovou květinou pro krátký efekt několika týdnů, C. integrifolia vám vděčně pokvete po celou sezonu a vytvoří kouzelné převisy.

Plectranthus coleoides – molice

Nejen květy, ale i listy mohou být okrasné balkónové květiny. Až metr a půl dlouhé převisy vytváří rostlina molice, která má drobné, zpravidla panašované listy. Dalším bonusem je to, že rostlina působí na většinu škůdců odpudivě, navíc se jí vyhýbá i obtížný letní hmyz – komáři a mouchy. Často se kombinuje s květinami, které jsou extrémně náchylné na mšice či molice, efektně vypadá v kombinaci s červenými páskatými muškáty (Pelargonium zonale) a určitě vás nezklame, ani když ji vysadíte samostatně. Podobně jako muškáty ji můžete přezimovat při nižších teplotách a snížené zálivce.

Acalypha hispaniolae – kočičí ocásky

U nás je zatím méně známá, ale v Německu si svou pozici mezi nejoblíbenějšími balkónovkami již získala. Je drobnější, převisy dosahují do maximální délky okolo 30 cm, nejprve roste vzpřímeně a potom mírně převisle. Během celého léta ji zdobí červená květenství připomínající kočičí ocásky. Vyžaduje přímé slunce a chráněná stanoviště. Pokud byste rádi pěstovali její „pokojovou“ obdobu, poohlédněte se po druhu Acalypha hispida nebo Acalypha wilkesiana s pestře zbarvenými listy.

Diascia barberae – ostruhatka Barbeřina

Drobné oranžové, růžové nebo bílé kvítky zdobí subtilní stonky této africké krásky. V domovině je trvalkou, ale u nás je její přezimování poměrně komplikované. Při pěstování se vyvarujte nadměrné zálivky a vyšší vzdušné vlhkosti, která může mít za následek odumírání celých stonků.

Lamium maculatum ´White Nancy´ – hluchavka skvrnitá

Mysleli jste, že hluchavky jsou jen obtížným plevelem? Opak je pravdou. Hluchavka skvrnitá se stříbrnou kresbou na listech rozsvítí každou terasu, navíc se během vegetace přizdobí bílými kvítky připomínajícími sněhové vločky.

Dichondra argentea ´Silver Falls´

Drobné stříbrné lístky, až šedesáticentimetrové převisy. Kromě stříbrných kultivarů se pěstují šedolisté či zelenolisté kultivary. Dichondra je ideální společnice na slunná nebo polostinná stanoviště. Snese i poměrně nízké teploty, v našich podmínkách ale nepřezimuje. Pokud byste si ji rádi uchovali i pro příští sezonu, můžete ji namnožit bylinnými řízky.