Jednoduchý a rychlý svod okapu

Napojit kotlík a okapový svod nebývá vždy jednoduché. Vyosení znamená náročné laborování a upravování kolen a svodu. Společnost Prefa připravila teleskop, který nahrazuje tak dvě kolena a cca 1 metr svodu, které se musí jinak individuálně upravovat na míru dle dané situace. Teleskop je pro průměry svodových trubek 100 mm. Je délkově nastavitelný v rozmezí 700 až 1100 mm a lze ho dodat v mnoha barevných odstínech, včetně nejoblíbenějších – tmavě hnědá, antracitová, cihlově a tmavě červená.

Rozdíl ceny teleskopu PREFA a dvou napojených kolen s částí svodu je přibližně 250 Kč bez DPH. To je ovšem solidní cena za výrazné urychlení montáže, minimální zbytky zkrácených svodů a navíc vzhledově naprosto čistý spoj. Cena od 928 Kč bez DPH.

Tři exkluzivní barvy

Kdo hledá plastová okna se zajímavým povrchem, má jen málo na výběr. Na trhu existují jen omezené nabídky. Dafe-Plast se tak snaží zacelit tuto mezeru na trhu a přináší hned tři zajímavé varianty povrchů – dvě imitace přírodních dřevin a kartáčovaný kov. Především zaujme povrch AnTEAK. Název AnTEAK je slovní hříčkou antického dekoru týkového dřeva. Rafinované světelné efekty dekoru dopřává dodatečná povrchová úprava originálním perleťovým pigmentem Iriodin. Pokud přemýšlíte, jaké barevné kombinace s těmito okny sladit, tak se nabízí bílá či do růžova zbarvená stěna a venkovní světle šedá omítka.

Druhou verzí je SIENA PN, která vychází z dekoru italského ořechu. Ořechové dřevo je velmi oblíbeným dekorem, který se často používá na interiérový nábytek, a proto je nyní velice jednoduché sladění oken s celým interiérem.

Poslední variantou je kartáčovaný nerez. Ten je v posledních letech velice oblíbeným doplňkem v moderních interiérech. A nyní již ani okna nezůstávají pozadu. Nový povrch se speciálními pigmenty, které jsou nanášeny ve více vrstvách, vyvolává dojem kartáčovaného kovu.

Rychlé teplo

U podlahových topení v novostavbách dominují na trhu systémy z vrstvených a nopových desek. Plošný temperovací systém Viega Fonterra Base Roll 15 vhodný pro vytápění a chlazení je poskládán do pásů 2 x 5 metrů. Desky tak lze přesně a jednoduše odvinout na staveništi při montáži jedním pracovníkem. Pomocí nosné fólie nakašírované ve výrobním závodě mohou být pásy následně slepovány dohromady. To chrání proti vodě pronikající z potěru.

Spolehlivé držení polybutenové trubky (PB trubka) na systémových deskách zaručují svorky namontované již od výrobce. Oproti běžným nopovým deskám udávají již svým uspořádáním vzdálenost trubek 11, 22 nebo 33 cm; v diagonále 15 cm.

Montážní svorky jsou konstruovány tak, aby mohly být trubky pokládány v úhlu 45 nebo 90 stupňů, bez napětí v každém směru a s optimálními poloměry ohybu. Pružná trubka Fonterra je přitom svorkami příslušně obepnuta a bezpečně upevněna.

Nové systémové desky Fonterra se odvíjejí, potřebné držení polybutenové trubky zajišťují výrobcem namontované montážní svorky. (Foto: Viega)

Všechno v jednom

Společnost Panasonic uvede na trh nové 5kW tepelné čerpadlo Aquarea Mono-bloc, které bylo vytvořeno speciálně pro nízkoenergetické domy a byty. Mono-bloc je ideální pro nové i starší budovy, které mají vysoké požadavky na výkon, ale omezený prostor. Jeho výhodou je fakt, že všechny komponenty - tepelný výměník, sedmirychlostní oběhové čerpadlo na teplou vodu, šestilitrová expanzní nádoba, bezpečnostní ventil, tlakoměr a 3kW elektrický ohřev k zajištění záložního tepla při extrémně nízkých teplotách - jsou soustředěné do jednoho celku. K venkovní jednotce tak už není potřeba vnitřní jednotka, takže se snadno instaluje, což šetří čas i náklady. COP čerpadla je až 5,08.

Mono-bloc má několik zajímavých pomůcek pro funkci, jako je prázdninový provoz, kdy se sníží teplota vytápění, ale dům nepromrzne, noční režim se sníženým hlukem o 5 dB nebo 7 rychlostí otáček čerpadla pro nejvhodnější výběr charakteru budovy.

Hledejte teplo

Na český trh dorazil zajímavý teploměr. Nový vizuální IR teploměr Fluke VT04 Visual IR Thermometer. Jedná se o nejmodernější nástroj pro vyhledávání poruch s vestavěným digitálním fotoaparátem a prolínající teplotní mapou, který překlenuje mezeru mezi tradičními IR teploměry a infračervenými kamerami.

Ultrakompaktní teploměr VT04 je vybaven pokročilými funkcemi alarmu pro řešení přetrvávajících občasných problémů, včetně alarmu pro vysoké a nízké teploty, který začne blikat na obrazovce, když uživatelem nastavená teplota překročí zvolený rozsah. Časosběrné snímkování s nastavitelným intervalem snímání od 30 sekund do jedné hodiny a funkce alarmu automatického sledování, která automaticky spustí snímání po spuštění alarmu teploty, umožňují uživateli pořizovat snímky automaticky. Stačí jej umístit na stativ před sledovaný objekt. Přístroj zobrazuje a ukládá snímky jako plně digitální, plně infračervené nebo ve třech režimech prolnutých obrazů (25, 50 a 75 procent), se zorným polem o 40 % širším než u modelu VT02. Značky zvýrazňují horká a studená místa, indikující nejvyšší a nejnižší teplotu na obrazovce.

Titulní foto: Thinkstockphotos.com