Účinné radiátory

Radiátory Panasonic Aquarea Air dodávají systémům klimatizace vysokou účinnost. Zatímco tradiční litá tělesa potřebují vodu zahřátou na 65 °C a nejnižší pracovní teplota je 45 °C, Aquarea Air potřebují na vstupu teplotu pouhých 35 °C. S výjimečnou účinností ventilace spotřebuje motor mikroventilátoru výrazně méně energie, takže jsou o 32 % účinnější než běžné radiátory.

Tangenciální ventilátor s asymetrickými listy a s velkým povrchem výměníku umožňuje vysoký průtok vzduchu s nízkou tlakovou ztrátou a nízkou úrovní hluku.

Speciální betony pro ztracené bednění

Ztracené bednění je stavební systém, který stále více získává na popularitě. Systémem ztraceného bednění se plnohodnotně nahrazují běžné zděné konstrukce s vysokými požadavky na statiku, akumulaci tepla a akustiku včetně plné variability a funkčnosti výstavby. Systém ztraceného bednění je ideální pro všechny nosné stavební konstrukce, jako jsou stěny, stropy, nosníky, sloupy, schody, ale i šikmé stěny, nakloněné stropy a také nenosné stěny a příčky. Volbou speciálních betonů určených pro systémy ztraceného bednění je zajištěna správná specifikace konkrétních vlastností betonu, který musí být snadno zpracovatelný, dobře čerpatelný, se sníženými nároky na hutnění, nesmí být příliš těžký. Výroba takového betonu přímo na stavbě je náročná na čas a také na správné poměry.

Proto můžete využít nabídku sedmdesáti betonárek skupiny Českomoravský beton, kde vám připraví speciální betony Systemcrete, určené přímo do ztraceného bednění. Jsou vyráběny podle normy ČSN EN 206-1. Tyto betony lze využít při výstavbě systémem ztraceného bednění u přízemních domů (Systemcrete W), kde tvoří svislé nosné nevyztužené konstrukce, ale také u domů vícepatrových (Systemcrete WS) pro realizaci svislých a vodorovných nosných vyztužených konstrukcí. Třetí typ betonu, Systemcrete S, je určen pro méně zatěžované stropní desky. Betony pro ztracené bednění jsou dle typu navrhovány v pevnostní třídě C 16/20 nebo C 20/25, s konzistencí S2/S3, pro stupeň vlivu prostředí X0 (beton bez nebezpečí koroze nebo narušení), s maximálním zrnem 16, resp. 22 mm.

Natřete to všechno

Chataři a chalupáři se často ptají, jak zajistit dřevu funkční ochranu a zároveň dát vyniknout jeho přirozené kráse. Balakryl těmto požadavkům vyšel vstříc vodou ředitelnou tenkovrstvou lazurou s názvem Balakryl Ploty a chaty v praktickém velkém balení.

Z jediného balení lazury Balakryl Ploty a chaty lze obnovit až 60 m² plotu, obložení nebo jiných dřevěných ploch. Nátěr proniká hluboko do dřeva, takže chrání materiál proti škůdcům i plísním. Zároveň odolá povětrnostním vlivům, UV záření, vlhkosti i praskání. Výborně se vpíjí do dřeva. Pro svou snadnou renovaci a vysokou vydatnost nátěrů snižuje náklady na údržbu.

Před samotným nátěrem musí být povrch suchý, čistý a zbavený mastnot. Poškozený nátěr je nutné přebrousit. Penetrovat s lazurou Balakryl Ploty a chaty nemusíte. Jestli však opravujete velmi namáhanou stavbu, nebo vaše dřevo bylo napadeno plísní, doporučujeme nejprve použít fungicidní napouštědlo. Cena 375 Kč vč. DPH za pětikilogramové balení při vydatnosti 10 - 12 m²/kg v jedné vrstvě podle savosti podkladu a tloušťky nátěru.

Pořádek na stavbě s novými vaky na odpad

Znáte to. Stavba = hromada nepořádku, který vítr rozfoukává do všech stran, působí ošklivě a zpomaluje postup prací. Je možné objednat kontejner na stavebí odpad, ale to je drahé a potřebuje to povolení na zábor. Použití velkoobjemových vaků pro stavební odpad nevyžaduje, na rozdíl od objednání kontejneru, žádné povolení k záboru komunikace či chodníku. Navíc je lze používat opakovaně, takže náklady s jejich využíváním jsou minimální.

Vaky můžete objednávat u HPI-CZ v různých objemech a velikostech. Základní variantu o objemu 1 m³ s rozměry 90x90x130 cm s plochým dnem a tzv. zástěrou, která překryje horní část vaku, dodává HPI-CZ až na stavbu zpravidla do druhého dne od objednání. Vaky s nosností 500 – 2000 kg lze kromě stavebnictví využívat například i v zemědělství pro uskladnění plodin, osiv a krmných směsí, ale i v dalších oborech.

Veškeré typy vaků jsou certifikovány v nezávislé zkušebně a disponují dle typu vaku koeficientem bezpečnosti 5:1 (jednorázové použití), 6:1 (vícenásobné využití) a 8:1 (mnohonásobné použití).

Přilepíte všechno

Ne vždy jde všechno přivrtat, přitlouct či jinak mechanicky přidělat. Jenže je tu varianta lepení. Tu mnoho lidí zcela opomíjí, i když jde vlastně o nejjednodušší systém spojení dvou materiálů. Problémem u některých lepidel totiž bývá, že jsou určena jen pro lepení několika druhů materiálů.

Jenže Pattex ONE FOR ALL je montážní lepidlo, se kterým slepíte celou řadu věcí. Díky extrémně vysoké počáteční pevnosti dokáže udržet během pár sekund až 350 kg na m². Toto oceníte zejména při lepení na zdech či stropě i při lepení těžších materiálů. Lepená věc totiž nesklouzne z povrchu a drží na místě během několika sekund. Navíc je vhodný i k vyplňování spár v kovových i dřevěných konstrukcích, ventilacích a klimatizacích.

Nový Pattex ONE FOR ALL lze nanášet i na vlhké podklady. Spolehlivě odolává vlhkosti, a proto je vhodný pro lepení v interiéru i exteriéru.

Zakoupíte ve stavebních potřebách a hobbymarketech. Doporučená MOC je 199 Kč za 440 ml.

Břidlice do každé domácnosti

České výrobky měly v minulosti ve světě velmi dobrou pověst. Vedle piva či značky Škoda existuje ještě jeden český výdobytek, o kterém se příliš nehovoří, ačkoli má u nás hluboké kořeny. Jedná se o břidlicový kámen, jenž se v České republice těží v té nejlepší kvalitě již od 18. století. Břidlice se však vrací na výsluní a architekti ji stále častěji používají.

Kromě klasického povrchu podlah je v posledních letech břidlice užívaná zejména jako netradiční dekorativní variace na zeď, což dokáže okamžitě oživit celou místnost a navodit pocit absolutní rovnováhy. Novodobým trendem se také stává pořízení „nepravého“ krbu, ovládaného často dálkovým ovládáním. Pro dokonalý efekt stačí obložit místo, kde je krb umístěn, působivou mozaikou z břidlicového kamene – téměř okamžitě se pokoj promění k nepoznání.

Jedním ze současných trendů interiérového designu je umyvadlo vyrobené z břidlicového kamene. Výrobce Česká břidlice uvedla na trh břidlicové umyvadlo „Made in Czech republic", které je navržené českými designéry a vyrobené z jednoho kusu české břidlice tmavé barvy s charakteristickou kresbou. Výrobek je impregnovaný proti vlhkosti a poškození speciálním antibakteriálním nátěrem, a splňuje tedy veškeré podmínky pro komfortní použití a údržbu. Rozměry umyvadla jsou 70 x 40 x 15 cm a jeho váha dosahuje 50 kg. Cena: 12 000 vč. DPH.

Nový akční rodinný dům Spring od Haas Fertigbau

Výrobce dřevostaveb Haas Fertigbau představil nový akční dům Spring. Dům se zimní zahradou zdarma příjemně překvapí atraktivní zaváděcí cenou – v provedení na klíč zaplatí zájemce za dům o velikosti 5+1+zimní zahrada cenu 2 699 000 Kč vč. DPH.

Architekti Haas Fertigbau vybrali ze stavebnice Symphony pro nový dům Spring půdorys 8,30 x 9,20 + ZZ, který ponechává i na menších pozemcích prostor pro zahradu, ale ne na úkor užitné plochy – ta má velikost až 126 m². V rámci akční ceny obdrží zákazník kromě dispozice 5+kk i zimní zahradu s plochou střechou a velkými prosklenými plochami. Dům Spring pamatuje také na nízkou energetickou náročnost – stěny Thermo-Protect Premium mají součinitel prostupu tepla U pouze 0,14 W/m².K a okna jsou osazena izolačním trojsklem. Příznivce praktického bydlení potěší komfortní využitelnost celého podkroví.

Konvektory bez zásahu do podlahy

Otopná lavice s ventilátorem Koraline LV představuje řešení pro ty, kteří renovují svoje bydlení, chtějí vytápění konvektory, ale nemohou nebo nechtějí podstatněji zasahovat do podlahy. Koraline LV představuje efektivní a stavebně jednoduché řešení. Obdobně jako u podlahových konvektorů, jejím základem je výměník tepla, který chrání oplechování. U Koraline LV je opláštění vyrobeno z ocelového pozinkovaného plechu a standardně je k dispozici v bílé barvě. Druhou nezbytnou součástí je ventilátor o nízké spotřebě elektrické energie, který napomáhá rychlejší cirkulaci vzduchu, a umožňuje tak vzduch v místnosti dříve a rovnoměrněji vyhřát. Horní část lavice chrání krycí hliníková mřížka, kterou lze pro snadné vyčistění konvektoru sundat. Protože lavice má na výšku pouze 25 centimetrů a lze zvolit i velmi úzký model, vměstná se i do velmi malých prostor. Uplatnění najde například i pod zkosenými stěnami v podkroví.

Otopnou lavici s ventilátorem Koraline LV lze připojit na všechny zdroje s teplovodním rozvodem – na elektrický i plynový kotel. Díky vysoké účinnosti i při nízkých teplotních spádech je vhodný i jako ideální těleso pro vytápění s tepelným čerpadlem.

Betonová dlažba odolná olejům

Dlažba na terase, chodníčku či příjezdové cestě k domu musí být nejen krásná, ale zejména odolná. Technologie povrchových úprav využívající ošetření povrchu dlažby lakem a poté infrazářením nebo UV zářením její odolnost nejen zvyšuje, ale především maximálně chrání povrch před znečištěním a usnadňuje údržbu.

Při úpravě dlažby lakem a UV zářením je vrstva nanášeného laku zdvojnásobena a její vytvrzení probíhá pod UV lampou. Takto získaný povrch je extrémně nenáročný na údržbu, protože nečistoty nevnikají do betonu, ale zůstávají na povrchu. Díky tomu dlažbu neohrozí ani tolik obávané olejové skvrny či další agresivní nečistoty, i značné znečištění lze snadno vyčistit vodou a kartáčem, případně tlakovou myčkou do 100 bar. Vytvrzená dvojitá vrstva laku disponuje dlouhodobou životností, je odolná proti otěru a chrání povrch před blednutím barev.

K dispozici je u vybraných typů dlažeb, například BEST Elegia, BEST Beleza a BEST Belisima.