Atmosféra a půvab staršího domu vs. komfort bydlení

Do rozhodování, zda si pořídit novostavbu, nebo přestavět starý dům, může vstoupit i to, že k domu máte citové pouto a chcete ho zachránit. Zachovat kuchyni, kde sedávala vaše babička a s tím spojené vzpomínky, je prostě k nezaplacení.

Nové domy jsou si často navzájem hodně podobné a postrádají atmosféru a půvab starých domů. Naopak výhodou je, že nový dům si budete moci postavit přesně podle vašich představ. Původní dům vám prostě nemusí vyhovovat velikostí či dispozicí. Moderní materiály a postupy navíc zajistí vyšší komfort při bydlení a nižší energetickou náročnost. Některé prvky snižující náklady na energie však lze uplatnit i při rekonstrukci, například venkovní rolety.

Venkovní rolety si můžete pořídit například od české firmy Climax. V létě zabraňují ostrému slunci pronikat do domu a snižují navíc hluk v místnosti. Díky nim ochráníte okna před prudkým deštěm i UV zářením. Můžete je opatřit integrovanou sítí proti hmyzu nebo pojistkou proti vytažení, která znesnadní přístup zlodějům. Hliníkové venkovní rolety efektivně omezují úniky tepla z domu přes okna, což oceníte i při vyúčtování za vytápění domu.


Venkovní stínění najde své místo na novostavbě i starším domku. Kromě venkovních rolet a žaluzií můžete sáhnout i po moderních screenových roletách. Jsou vyrobené z velmi odolné a kvalitní látky, která část slunečního záření zadržuje a část odráží zpět. V létě screeny chladí interiér a v zimě se nemusíte obávat jejich zamrznutí. Stínění propůjčí vašemu bydlení neotřelý design. Climax dokonce vyvinul i vlastní aplikaci, ve které si můžete vyzkoušet, jak vybrané rolety či žaluzie budou reálně vypadat na vašem domě. To vám usnadní rozhodování při výběru a vy si můžete užívat komfortního bydlení bez dodatečných nákladů za provoz klimatizace.

Obecně se dá říct, že kdo má k dispozici celou sumu na nový dům, může si ho nechat postavit na klíč. Důležité je však mít se stavební firmou dohodnuté všechny podmínky týkající se termínů, záruk apod., a práce na stavbě pečlivě a průběžně kontrolovat. Kdo financuje stavbu postupně, pro toho je pravděpodobně lepší rekonstrukce, kde se dílčí opravy dají dělat postupně a dům třeba částečně užívat.

Co zvážit při volbě rekonstrukce nebo novostavby?

Kromě finanční stránky věci byste si měli zjistit a posoudit další skutečnosti pro vaše rozhodnutí. V případě rekonstrukce jsou to například otázky jako: jaký je technický stav budovy a elektrických rozvodů? Jak vypadají základy a sklep? Jsou střecha a krov v dobrém stavu?

Během rekonstrukce domu se často stává, že se objevují nové a nečekané komplikace. Budete chtít předělat polohu zásuvky a spadne vám půlka stěny a podobně. Tyto skryté závady se mohou množit a vyřešení problémů stojí další čas a peníze. To u novostavby odpadá. Na druhou stranu i při ní se mohou vyskytnout nečekané komplikace, které stavbu prodraží.

Problematické mohou být i papírové záležitosti. Na listu vlastnictví nemovitosti mohou být zapsaná věcná břemena, například veřejné cesty přes pozemky, přístup pro energetické firmy, právo na úrodu z vybraných stromů a podobně.

Jaká jsou tedy pro a proti, pokud volíte mezi rekonstrukcí a novostavbou?


Novostavba — plusy

  • Vzhled a dispozice domu je zcela podle vašich představ.
  • Vše je nové.
  • Dům odpovídá současným standardům z hlediska energetické náročnosti.

Novostavba — minusy

  • Vždy je nutné stavební povolení.
  • Potřebujete mít velkou částku k dispozici již na začátku.
  • Na dům si většinou delší dobu počkáte a musíte mít kde bydlet po dobu stavby.
  • Nově založená zahrada je zpočátku holá.

Rekonstrukce — plusy

  • Při menších stavebních úpravách není třeba stavební povolení, stačí pouze ohlášení.
  • Lze i okamžitě bydlet a postupně opravovat.
  • Starší dům má svého ducha a atmosféru.
  • Součástí je i zahrada se vzrostlými stromy.

Rekonstrukce — minusy

  • Dům může mít skryté vady a náklady mohou být na konci daleko vyšší, než jste čekali.
  • Dům má již hotovou dispozici.
  • Dům bude vyžadovat větší údržbu než novostavba.

Na co lze čerpat dotace při stavbě a při rekonstrukci?

V dnešní době se při stavbě či rekonstrukci domu vyplatí uvažovat o využití dotací. V rámci programu Nová zelená úsporám 2022 lze žádat o dotace na novostavbu rodinného domu s velmi nízkou energetickou náročností. Ještě vyšší dotaci získáte, postavíte-li pasivní dům. Podporu lze získat i při provedení prací svépomocí.

Mezi dotované změny patří zateplení fasády, střechy, stropů a výměna oken i dveří. Dále můžete podporu využít na nákup solárních či fotovoltaických systémů a venkovní stínicí techniky, na zřízení zelených střech, či získávání tepla z odpadní vody a vybudování systémů pro ohřev vody.

Úspora při pořízení venkovních žaluzií nebo rolet se liší podle typu ovládacího systému. Pokud plánujete ovládat venkovní stínění manuálně (ručně), získáte dotaci 1 000 Kč na metr čtvereční zastíněné plochy. V případě, že zvolíte předokenní rolety či venkovní žaluzie s inteligentním řízením, činí dotace dokonce 1 500 Kč na metr čtvereční zastíněné plochy.

Existují však i jiné možnosti, například Státní fond podpory investic má program pro mladé a také on dává možnost jeho využití jak pro novostavbu, rekonstrukci, ale i na nákup nemovitosti. Tento program však svým nastavením není pro všechny. Nejde o dotaci, ale o výhodný úvěr.

Jak na energeticky úsporné domy?

Úspory energií jsou nejenom trendem, ale spíše nutností. Základem je dům co nejvíce zateplit a utěsnit, aby byl energeticky nenáročný. Ideální je, aby projektant spolupracoval s energetickým specialistou již ve fázi projektové přípravy. Dobrá koncepce domu, jeho úsporný tvar, orientace ke světovým stranám, dispozice, pasivní solární zisky — to vše jsou věci, které nezvyšují investiční náklady, a přitom hrají velkou roli. Podle zkušeností odborníků může dobře navržený dům dosáhnout parametrů mimořádně úsporného při navýšení nákladů třeba jen o 10 % oproti standardnímu domu. Samozřejmě je třeba dům postavit z odpovídajících materiálů a využít technologii řízeného větrání, jinak není další technika nutná. Potom nebudete potřebovat tak výkonný zdroj tepla.


V případě staršího domu je klíčové zateplení, a to nejen fasády, ale také střechy či stropu nevytápěného sklepa. Schopnost materiálů a konstrukcí z hlediska toho, jak brání úniku tepla, se hodnotí pomocí součinitele prostupu tepla U. To se týká i oken, která jsou vždy nejslabším článkem v tepelné izolaci budovy. Na okna je proto dobré si pořídit kvalitní stínicí techniku, která v létě nepustí teplo dovnitř a ušetříte za klimatizaci, a v zimě naopak přispěje k izolaci domu.