Na trhu se dnes setkáte s množstvím specializovaných nožů; existují zvláštní nože na sýr, na ryby, na klouby a šlachy, na dorty, a dokonce i na houby. Pro běžné vaření a pečení je však zbytečné kupovat všechny typy nožů jen proto, že jsou v nabídce. Pro začátek postačí několik základních. Raději než na kvantitu se zaměříme na kvalitu.

Kvalitní nůž nebude podezřele levný a čepel nebude měkká a pružná, nýbrž pevná a velmi ostrá. Rukojeť by vám měla padnout přesně do ruky - jen tak se vám bude s nožem dobře pracovat.

Základem je nůž univerzální, který můžete najít také pod označením "kuchyňský" nebo "kuchařský". Jeho čepel bývá obvykle dlouhá 15-25 cm, na konci je zašpičatělý, jeho ostří je mírně prohnuté a silné alespoň 3 mm. Tímto nožem bychom měli být schopni ukrojit téměř vše; v první řadě ho využijeme na krájení a porcování masa či větších kusů zeleniny a ovoce.

V kuchyni by neměl chybět ani nůž podstatně kratší, zeleninový. Jak název napovídá, je určen především ke krájení zeleniny, nicméně jeho délka je natolik praktická, že s ním nakrájíte snad každou potravinu menší velikosti, včetně bylinek, hub a vajec natvrdo. Hodí se rovněž na loupání slupek a vyřezávání "bubáků".

Potom určitě potřebujeme nůž na pečivo. Poznáte ho podle zubovaného ostří, které řeže jako pilka, takže se chléb nebo bageta při krájení nedrobí. Nůž by měl být dostatečně dlouhý, aby ukrojil celý krajíc naráz.

Potrpíte-li si na maso, hodit se vám bude také nůž vykosťovací. Díky užší čepeli zakončené ostrou špičkou s ním snadno oddělíte maso od kosti a odstraníte kůži i šlachy. Zároveň ho můžete využít také na filetování a přípravu ryb. Při porcování syrového masa oceníte rovněž starý dobrý sekáček, který směle zastoupí veškeré nože specializované na přeřezávání šlach a drobných kostí.

Zásady správné péče o ostré nože:

  • Nože nepatří do šuplíku, kde se jejich čepele budou navzájem dotýkat a tupit. Ideálně by měly být zasunuty v dřevěném či nerezovém stojanu, případně zavěšeny na magnetické liště.
  • Ostré nože myjte zásadně pod tekoucí vodou a pak je hned osušte. Do myčky mohou jen v případě, že to výrobce výslovně uvádí.
  • Krájení potravin na skleněné desce nebo na keramickém talíři nože zbytečně tupí. Potraviny proto vždy podložte dřevěným nebo plastovým prkénkem.