Pokud vaříte hodně a často, možná vám dva nebo tři nože stačit nebudou. Někdo má rád speciální nože na zeleninu, na pečivo, někomu v kuchyni nesmí chybět cukrářské nože. Jak se v nich vlastně vyznat a na co se při koupi zaměřit?

Pro kvalitu krájení je ostří nože mnohem důležitější než jeho tvar či velikost. Čím větší silou totiž musíme na nůž tlačit, protože je tupý, tím nižší je citlivost, s jakou jej ovládáme, a tím vyšší je riziko, že se řízneme. Komu by se to alespoň jednou nestalo… Takže pokud máme první podmínku splněnou, můžeme se podívat, jaké nože vlastně na trhu existují:

Univerzální

Můžete jej také zakoupit pod názvy kuchařský nebo kuchyňský a měl by to být ten typ nože, kterým ukrojíme téměř cokoliv. Jeho čepel bývá obvykle dlouhá 15-25 cm, na konci je zašpičatělý, jeho ostří je mírně prohnuté a nůž má sílu alespoň 3 mm a příliš nepruží. Tento nůž obvykle vydrží dlouho ostrý, dobře se brousí a padne nám do ruky.

Na zeleninu a ovoce

Ke krájení se používají většinou delší nože, k vykrajování kratší, ostří může být rovné i zubované. To se využívá k porcování například rajčat. Velmi oblíbené mezi lidmi jsou také keramické nože; výrobci uvádějí, že se zeleninou a ovocem nereagují a že se nebrousí, a proto krájenou hmotu „nešpiní“.

Zdobicí

Mají různě tvarované ostří a nejčastěji s nimi krájíme a vykrajujeme zeleninu nebo ovoce, kterými pak zdobíme pokrmy.

Vykosťovací

Takové nože se vyznačují relativně tenkou čepelí, která skvěle pronikne mezi kost a maso, jež pak perfektně od kosti oddělí. S nožem se velmi dobře manipuluje, hodí se pro všechny druhy masa, lze jej použít i na ryby, pokud nemáme přímo nůž určený na ryby.

Dranžírovací

Tento masivnější a těžší nůž se širokou čepelí se hodí, pokud potřebujeme u masa přeříznout šlachu, kloub nebo nějakou tenčí kost. Lze ho použít i jako sekáček, ale ne na velké kosti.

Na ryby

Nůž je dlouhý, nízký a má jemně zoubkované ostří. Výhodu tohoto tvaru poznáme při porcování větších ryb, třeba lososa. Krájení rybích plátků nám usnadní, když bude mít tento nůž poněkud ohebné ostří, aby sledoval tvar ryby a odřezával maso od páteře.

Na sýry

Nože na sýry mají různé tvary, zoubkované ostří i čepel s otvory, což nám usnadňuje krájení sýrů. Na měkké sýry jsou vhodnější úzké nože nebo nože s dutinkou, kdežto tvrdší sýry, které krájíme na plátky, zase lépe zvládnou nože se širší čepelí.

Na chleba a na další pečivo

Hlavním znakem těchto nožů je jejich zubované ostří, které funguje jako pilka, aby nůž pečivo dobře ukrojil a příliš nerozdrobil. Velikost zoubků se liší, na chleba se obvykle používají nože s většími zoubky, zatímco na bagety, veky a housky jsou lepší nože s jemným zoubkováním. Na chleba je dobré mít dlouhý nůž, který dokáže ukrojit najednou celý krajíc, na ostatní pečivo nám stačí kratší nože.

Na roztírání

Na namazání nakrájené veky, chleba, rohlíků a podobně čímkoliv, co lze roztírat, zpravidla používáme příborový nůž, případně univerzální. Prodávají se však speciální nože určené pro roztírání hmot na dorty či jiné větší plochy, říká se jim kuchyňská špachtle. Mají dlouhou a širokou čepel a lze je používat i na porcování těchto dortů.

Na dorty

Nože jsou dlouhé, mají zakulacenou špičku a relativně velmi širokou čepel, aby bylo možné odkrojený díl odsunout nebo přenést; mohou mít zubované ostří.

Na houby

Na houby nám úplně postačí klasický nůž na zeleninu, v lese se zase hodí zavírací nůž, ale pokud patříme mezi fajnšmekry, v obchodech pro nás mají i speciální nože, které mají čepel přizpůsobenou tvaru nohy houby a na druhém konci štěteček pro začištění.

Na co dbejte? Na rukojeť!

Je velmi důležité, aby nám rukojeť nože dobře padla do ruky, nikde by nás neměla tlačit — to je základ. Ideální je taková rukojeť, která nemá mnoho záhybů a spojů, protože v nich se usazuje špína, která může jít těžko odstranit, zejména i proto, že nože bychom měli mýt pouze v ruce, do myčky nepatří! Na druhou stranu příliš hladká rukojeť může v ruce klouzat, což není ani praktické, ani bezpečné.

Rukojeti dnešních nožů jsou většinou z různých plastů, dřevo se používá jen výjimečně, a i tak je speciálně upravené, aby sneslo časté mytí. Dbá se i na protiskluzovou úpravu. Při výběru nože je dobré si všímat i toho, zda je střenka vytvarovaná tak, abychom si při používání neporanili prsty ruky, kterou nůž držíme.