Mírně přehlíženou komoditou jsou ve výsledcích trhu nemovitostí kanceláře kategorie B. Administrativní prostory umístěné zpravidla ve starších budovách ve vnitřním i širším centru Prahy, které mohou nabídnout dokonalý komfort, však stále patří k poptávaným objektům v realitní nabídce. Nájemci i koncovými investory. Neplatí tak úplně rozšířený názor, že kanceláře vzniklé před osmi deseti lety v bývalých "činžácích" jsou nyní hromadně rekolaudovány na byty a hotely.

"Více je to vidět v okrajových částech města. V lokalitě Prahy 1 a 2 ale mají tyto domy administrativního typu stále svou klientelu, jako jsou advokáti nebo konzultanti, hledající kanceláře kolem 100 m2,“ říká Petra Schinkmannová, vedoucí oddělení komerčních pronájmů realitní kanceláře Professionals. Ta ročně uzavírá zhruba 35 % všech nájemních transakcí právě v budovách kategorie B. Prostory kategorie B tvoří cca 32 % celkového objemu uzavřených pronájmů a neobsazenost dosahuje zhruba 10 procent. Nájemné u B-kanceláří se pohybuje ve vnitřním centru Prahy mezi 9 a 14 EUR za čtvereční metr a měsíc. Na okraji Prahy klesá k intervalu 7,5 – 12 EUR / m2 / měsíc.

Nejsou to ovšem jen nájemci, kdo se živě zajímá o tento typ nemovitostí. Kanceláře typu B jsou vcelku častým předmětem investičních obchodů. Na českém trhu se pohybují společnosti, jež se na „béčka“ specializují. Patří k nim například Mount Capital. „V současné době disponujeme v centru Prahy asi 15.000 m2 ploch,“ říká Jiří Hermann, prokurista společnosti Mount Capital. Do jejího portfolia patří namátkou Hybernská Centrum nebo blok domů v Revoluční ulici. Podle profesního sdružení Prague Research Forum bylo koncem 2. čtvrtletí 2007 na pražském trhu celkem 2 103 000 m2 kanceláří.

K nejčastěji poptávaným lokalitám patří Praha 10, Praha 7, Praha 8 nebo Praha 5. Klienti, mezi nimiž převažují solidní, etablované české firmy, hledají pro sebe a své zaměstnance obvykle prostory od 200 do 600 čtverečních metrů. Tedy větší prostory než v samotném centru Prahy. Jak ale podotýká Jiří Hermann, B-kanceláře mohou být účinným lákadlem i pro zahraniční společnosti a manažery. Dokládá to spektrem nájemců v Hybernská Centrum, kde nalezly zázemí firmy jako Bonduelle, Aviva nebo Cambridge Institute.

Zájem investorů je především o objekty B-kanceláří s kapacitou nad 10.000 m2. K podobným transakcím v minulosti patřily namátkou prodej paláce Aqua na Praze 4, SAC na Smíchově nebo 4D Centrum v Praze-Vršovicích. Na další nákupy se chystá i Mount Capital. "Do dvou let chceme naše portfolio zdvojnásobit na 30.000 čtverečních metrů," říká Jiří Hermann.

Zdroj: Mount Capital