Nábytek svépomocí krok za krokem / Martin Zoufalý

Buď můžete jet do nějakého obchodu s nábytkem a vybrat si skříň, kterou vyrobili v Indii z čínského dřeva s panty z Vietnamu, nebo si řeknete truhláři a on vám ji postaví o něco dráž, ale na míru. A pak je tu třetí možnost. Postavíte si ji sami. Že to neumíte? Víte, tenhle problém můžeme smést ze stolu za pouhých 199 Kč. Ve vydavatelství Grada Publishing totiž vyšla knížka Martina Zoufalého, která pojednává právě o stavbě nábytku svépomocí.

Postup v knize je velmi standardní. Od základů (co je kolíček, co je pero a co drážka), přes třeba typy konstrukce nábytku, správné zaměření, návrh, až po vlastní realizaci.

Krokově bez chyby se jeví celý obsah. Je úžasné, jak se pod rukama rodí něco, na co by si člověk prostě sám nikdy netroufl. Vím to z vlastní zkušenosti. Knihu jsem dostal na recenzi a rozhodl se, že to vyzkouším. Ne sice v takovém měřítku, že bych si stavěl velkou skříň, ale zkusil jsem udělat synovi tajnou schránku. Skříňku pro věci tajné, nezbytné a veledůležité, a že jich u čtyřletých dětí bývá dost.

S pomocí knihy je to najednou hračka. Sice nemám pomůcky, jako úhlové svěrky, kolíkovací přípravky apod., ale stačí malá rada z knihy, selský rozum a… Snad se bude líbit. Ještě musím sehnat pořádné panty jako na pirátskou truhlu.

Každopádně tohle je knížka, o kterou jsem se opřel. A i když jsem mechanizaci, jako drážkovací frézky nahradil klasickými ručními hoblíky apod., jde to. Jde to skvěle.

  • Vydalo nakladatelství Grada Publishing, ISBN: 978-80-247-5708-7, cena: 199 Kč

Další knihy, už dříve recenzované, které jsou podle nás opravdu skvělé

Encyklopedie tulipánů, hyacintů, begonií a dalších cibulnatých a hlíznatých rostlin / Lenka Křesadlová, Stanislav Vilím

Tulipány, hyacinty, begonie, jiřiny, mečíky, kosatce... to je jen úzký výčet z rodů, které spadají do oblíbené skupiny hlíznatých a cibulnatých rostlin, jejichž podrobný popis s bohatým obrazovým doprovodem přináší tato publikace. A ne malá publikace. Počítejte s tím, že listováním, které vám zabere spousty času, si dost posílíte ruce. Podrobným studiem o vlastnostech, přesazování, množení či chorobách pak budete vytrénovaní jak olympionici. Vynikající encyklopedie by neměla chybět nikomu, kdo miluje květiny.

  • Vydalo nakladatelství CPress, ISBN: 978-80-251-2830-5, cena: 1192 Kč

Rekonstrukce rodinného domu – 100 tipů / Ing. Martin Perlík

Martin Perlík, dlouhodobý spolupracovník naší redakce, vydal knihu v nakladatelství Grada, která shrnuje v jedno celou danou problematiku rekonstrukce rodinného domu, a to už od samého prvopočátku. Nemyslíme tím projekt, ale dokonce i nákup nemovitosti, která případnou rekonstrukci bude potřebovat. To jste poznali i v článcích pana Perlíka u nás, když varoval například před nákupem nemovitosti s příliš nízkými stropy v přízemí apod.

Samozřejmě, že pokud by autor chtěl všechno probrat do detailu, musela by tato knížka mít asi tolik dílů jako naučný slovník. To, co se vešlo do 272 stran, je obecný základ. Dozvíte se, jaké typy žádostí po vás mohou být vyžadovány, jak číst stavební výkresy, co znamenají technické termíny kolem stavby, izolací, úspor energií… Je to vlastně základ pro ty, kteří nevědí nic. Pro ty, kteří přemýšlejí o koupi domu či bytu s tím, že by si ho zrekonstruovali. Kniha jim nastíní všechny základy, a to opravdu i ty nejbanálnější. Takže se dozví, i jak se poznají dveře levé a pravé, nebo jaký má mít průměr odpad u záchodové mísy. Kdo se v tomhle zorientuje, pak může sáhnout po dalších publikacích, které mu už konkrétní problémy vyspecifikují.

Kdo bude čekat od téhle knížky víc než základy, bude zklamán. Kdo se bude držet naší rady, bude více než spokojen.

  • Vydala Grada Publishing, a. s., ISBN: 978-80-247-5042-2, cena: 399 Kč

Stavební příručka / To nejdůležitější z norem, vyhlášek a zákonů / kolektiv autorů

Stavíte? Pak byste měli znát několik základních normativů. Pořiďte si tuhle příručku a budete v pohodě. Žádné stavební regulativy vás u kolaudace nezaskočí. Budete vědět, jaké jsou požadavky na ochranu proti radonu, jaké jsou třídy betonu, jaké jsou empirické vztahy pro návrh dřevěného krovu, jak mají být velké schody, stání pro auto, kola… Prostě všechno.

O téhle knížce se toho moc napsat nedá. Tahle knížka je totiž tak nabitá informacemi, že to není žádná beletrie. Když je však něco zapotřebí, tady to najdete. Velmi se mi líbí, že každý výňatek z vyhlášky a normy má i svoje odkazy na původní a celý text, takže si je můžete snadno vyhledat. Navíc je tu i adresa na dvě internetové stránky, kam mohou lidé zasílat svoje připomínky na aktualizované normy a vyhlášky, nepřesnosti apod.

Podle mě je tohle jedna z nejdůležitějších knih v knihovničce každého, kdo chce stavět.

  • Vydala Grada Publishing; ISBN 978-80-247-5142-9, cena: 249 Kč