Udi Pelles je v tomto oboru osoba vysoce znalá. Vždyť je to zakladatel a výkonný ředitel společnosti Robomow, která se výrobou robotických sekaček zabývá.

Kam sahají počátky robotických sekaček?

Robotické sekačky se poprvé objevily na světovém trhu v polovině devadesátých let. Velmi se však lišily od modelů, se kterými se můžeme setkat dnes. Byly větší, těžší, slabší a ne zcela samostatné, protože v té době neměly základní stanice pro automatické nabíjení.

Proč přemýšlet o koupi robotické sekačky. Jaké mají výhody?

Robotické sekačky mají oproti těm mechanickým hned několik výhod. Nesporným plusem je zejména to, že se po jejich instalaci nemusíte o ně už starat a celou sezonu vám budou samy trávník udržovat v dokonalém stavu. Ušetříte tak mnoho času. Robotické sekačky jsou navíc méně hlučné. Díky tomu, že trávník pravidelně a často zastřihávají, tyto malé kusy trávy navíc slouží jako hnojivo trávníku - této technice se říká mulčování.

Pro koho jsou robotické sekačky vhodné?

Robotické sekačky jsou vhodné zejména pro ty, kteří chtějí mít neustále perfektní trávník a nechtějí trávit čas jeho sekáním, protože je údržba zahrady nebaví. Není nad to přijet o víkendu na chalupu a nemuset hned vytahovat sekačku.

Jak to vypadá s prodeji robotických sekaček?

Robotické sekačky představují segment, který se rozrůstá velmi rychle. Odhaduje se, že se za loňský rok (2013) prodalo na evropském trhu 200 000 kusů, a každý rok prodej procentuálně vzrůstá zhruba o 30 %. Díky tomu jsou robotické sekačky mnohými označovány jako nejrychleji rostoucí segment v oblasti zahrad.

Je jednoduché používat robotickou sekačku?

Pokud si pořídíte robotickou sekačku, je třeba provést její počáteční instalaci. Řada jejich prodejců dnes tuto službu automaticky nabízí. Pokud se však rozhodnete pro instalaci sami, v první řadě musíte drátem vytyčit prostor, který má přístroj sekat. Drát je téměř neviditelný a lze jej zakopat i pod zem. Následně je potřeba sekačku nastavit dle instrukcí výrobce a zapojit dokovací stanici do zásuvky. Chvilku to zabere, ale poté se už o sekačku nemusíte celou sezonu starat.

Zvládne robotická sekačka posekat všechny typy zahrad?

Robotické sekačky jsou stavěny na pravidelné udržování trávníku. Pokud má přístroj ostré čepele a silný motor, jako například naše sekačky, zvládne posekat první vysokou trávu v sezoně. Na posekání dlouho zanedbávaného trávníku však nejsou robotické sekačky stavěné. Jejich umění tkví v pravidelném a častém zastřihávání. Robotické sekačky nejsou také stavěné na extrémní terén. Zvládnou však standardní nerovnosti. Například naše modely jsou schopné hravě zvládnout hrbolatý terén s větvemi a šiškami a posekat svah až do sklonu 30 %. Jako jediné na trhu jsou navíc schopny perfektně zarovnat i okraje trávníku, protože jsou navržené tak, aby sekaly i za stopou svých kol. Obecně lze říci, že zvládnou posekat jakoukoliv zahradu, kterou lze udržovat standardní manuální sekačkou.

Je robotická sekačka potencionálním nebezpečím pro domácí zvířata a děti?

Právě na bezpečnost jsme kladli největší důraz při vývoji našich robotických sekaček. Vybavili jsme je několika bezpečnostními prvky a senzory včetně kontaktního snímání, snímání náklonu, dětského zámku, plně uzavřených a chráněných čepelí, tlačítka nouzového zastavení a ještě mnohem více. Spoušť některého z těchto snímačů okamžitě zastaví rotaci čepelí. Výsledkem zmíněných opatření je skutečnost, že je sekačka velmi bezpečná a má velmi nízké riziko nehod. Jsme si jisti v tom, že robotické sekačky způsobí daleko méně nehod než sekačky běžné.

Rozezná sekačka předměty (hračky, oblečení apod.), které leží na trávníku? A co šišky z jehličnanů, větve stromů nebo spadané ovoce na trávníku?

Naše sekačky mají citlivý nárazník, který když přijde do kontaktu s cizím předmětem, zastaví čepele a pokračuje v sekání jiným směrem. Malé předměty, jako jsou šišky či větve stromů, nemusí nárazník zaznamenat, ty však nijak nenaruší fungování sekačky.