Desítky velkých skleněných dóz s voňavým obsahem čajových lístků nás lákají ve stále oblíbenějších a rozšířenějších specializovaných prodejnách s čajem. Alespoň se krátce zastavit, odklopit skleněné víko a přivonět..... A třeba také koupit trošku nějakého zajímavého neznámého čaje. Ať už experimentujeme nebo chodíme "na jistotu" pro svou oblíbenou značku, jistě si všimneme, jak je tu čaj dokonale skladován - potřebné množství je ve skle, s příklopem se zabroušeným hrdlem. V obchodě se proto aroma čajů nepřebíjí. Zato, když otevřeme dózy, dýchnou na nás rozmanité vůně čajů. Některé jsou skutečně opojné - zejména směsi čajů jsou ovoněné, nebo je do nich přidáváno leccos - od kousků perníku po kandované ovoce. Ať už si vybereme vůni pronikavou nebo velejemnou, budeme si chtít čajové aroma udržet co nejdéle. Jak tedy čaj nejlépe přenést domů a jak jej skladovat? S přenesením nebude problém - čaj nám dobře zabalí do speciálních několikavrstvených sáčků s celofánovým povrchem. V tomto sáčku doma sice čaj můžeme nechat, ale je to řešení jenom nouzové. V obchodě si můžeme také rovnou nechat nasypat čaj do kovové krabičky, která je na něj speciálně doporučena a kterou si můžeme vybrat v mnoha barvách, dekorech i velikostech. Do té nejmenší krabičky se může vejít minimálně 50 gramů čaje, praktické jsou o obsahu 100 g. Záleží také na tom, jestli holdujeme různým typům čaje - v tom případě si jistě pořizujeme krabičky menší a tuto svou sbírku budeme rozšiřovat. Pokud zůstáváme věrni jedné značce a jednomu druhu, vyplatí se plechovka větší. Kromě plechovek se čaj dá uchovávat také v obalech skleněných nebo dřevěných. Vždy záleží na hladkém, bezvadném vnitřku, který nevydává pachy, které by se přimísily do čaje - proto jsou často nevhodné plasty. Druhá důležitá věc je pevně padnoucí uzávěr. Plechovky mohou být jak zaklápěcí s pérkem, tak i šroubovací. Krabičky či plechovky doma musíme postavit na vhodné místo, protože čaj snadno přijímá pachy ze svého okolí - z obalu i ze vzduchu. Proto - pokud mu určíme místo sice podle doporučení temné, suché a chladné (ve spíži), zase to může být špatně, pokud jej umístíme třeba do těsné blízkosti plátěného sáčku se sušenými houbami, vedle sáčků s kořením či misky s uleželým sýrem.... Čaj by se vůbec neměl přibližovat k ničemu aromatickému. Stejně jako na pachy, je čaj citlivý i na vlhkost. Proto je nanejvýš nutné vybrat suché a chladnější místo (tedy ne například hned vedle sporáku bez digestoře v papírovém pytlíku, kde by byl vystaven záplavám páry z vaření). -ag-