Zájem o hypotéky v tuzemsku nadále silně poroste. V letošním roce se očekává celkový objem nově uzavřených hypoték v rekordní hodnotě až 94 miliardy korun, což by znamenalo meziroční růst o 30 procent. Shodují se na tom zástupci hypotečních bank.

Generální ředitel Hypoteční banky Jan Sadil odhaduje, že letos celkový objem nových hypoték přesáhne 85 miliard korun. "Podle dosavadních výsledků s velkou pravděpodobností toto číslo bude překonáno výrazně," dodal. Obdobný nárůst již dříve odhadl i hlavní ekonom České spořitelny Viktor Kotlán.

V roce 2007 by pak měl následovat další zhruba čtvrtinový přírůstek na více než 117 miliard korun nových hypoték, domnívá se manažerka retailových úvěrů GE Money Bank Monika Kubovcová. Loni stoupl objem nových hypoték meziročně o 38,7 procenta na 72,1 miliardy korun. "Troufám si říci, že vysoké tempo růstu hypoték, které jsme viděli v loňském roce, ještě chvíli vydrží," řekla Kubovcová.

Odborníci se obávají vývoje hypotečního trhu po roce 2007. "Je téměř nemožné spekulovat o vývoji hypotečního trhu po tomto roce," uvedl Sadil. Od roku 2008 se totiž změní DPH na stavební práce, což se projeví ve zdražení bytové výstavby. Podle Kotlána nastane v roce 2008 kvůli změnám v DPH skokové zpomalení rozvoje trhu.

Roky 2006 a 2007 by ovšem měly být podle Sadila velmi úspěšné. Rostoucímu zájmu o hypotéky napomáhá právě hrozba zdražení bytové výstavby od roku 2008, deregulace nájemného, nízké úrokové sazby a ostrá konkurence mezi bankami. Významnou úlohu také sehrává generace silných ročníků ze 70. let a růst ekonomiky.

Jen v příštích třech letech podle průzkumu plánuje více než půl milionu domácností změnu bydlení. Lidé jsou při výběru hypotéky nejcitlivější na výši úrokových sazeb a hodnotu měsíčních splátek. Samotná GE Money Bank proto připravila nabídku, během níž přechodně výrazně sníží hodnotu jednoleté sazby na pevných 2,59 procenta, což patří k nejvýhodnějším na trhu. Česká spořitelna dle serveru Měšec má u jednoho produktu jednoletou sazbu 2,39 procenta a Živnostenská banka 2,79 procenta.

Rozšiřuje se i dostupnost hypoték. Od dubna Poštovní spořitelny ze skupiny ČSOB začala na vybraných pobočkách pošt a ve svých finančních centrech prodávat hypotéky. Oslovit chce podle obchodního ředitele Poštovní spořitelny Miroslava Seidla především klienty v regionech a menších městech. "Letos plánujeme prodat přibližně tisíc hypoték s průměrnou výší úvěru 500.000 až 700.000," uvedl.

GE Money Bank letos předpokládá asi 4100 nových hypotečních úvěrů v celkovém objemu 4,8 miliardy korun. Loni poskytla 3161 nových hypotečních úvěrů v celkovém objemu 4,2 miliardy korun.

Tuzemské banky celkem v roce 2005 přidělily přes 51.000 hypoték. Průměrná výše hypotečního úvěru činila více než 1,4 milionu korun.

Zdroj: ČTK