Již naše babičky říkávaly, že štěnicím se líbí tam, kde se neuklízí, kde je hodně špíny, prachu a nepořádku a také teplo. Poměrně dlouho jsme o těchto zákeřných škůdcích neslyšeli, ale bohužel v poslední době se opět množí a mohou se dostat do domácnosti každého z nás.

Štěnice si přinesete odkudkoli

Samozřejmě pokud dbáte na hygienu a pořádek, bude pro vás snazší se tohoto krvesajícího hmyzu zbavit a určitě tím usnadníte jejich likvidaci, ale hygiena sama o sobě nestačí. Pamatujte, že pokud se u vás štěnice objeví, neznamená to, že jste něco zanedbali nebo že byste se snad měli stydět. Štěnice se mohou vyskytovat u některého z vašich sousedů a společnými prostory si mohou najít cestu i k vám, nebo si je můžete donést sami, například z dovolené, návštěvy známých nebo z prodlouženého víkendu někde v hotelu či penzionu.

Na štěnicích je nejhorší to, že patří k velmi odolnému hmyzu. Vydrží bez potravy (kterou je vaše krev) až 35 týdnů a krev sají téměř ve všech vývojových stádiích. Mají tři vývojová stádia, a to vajíčko, nymfu a dospělého jedince. Nymfa se pětkrát svléká, než dojde do fáze dospělce, a celkově cyklus z vajíčka až po dospělou štěnici trvá přibližně dva měsíce. To je za předpokladu, že doma udržujete teplotu kolem 20-22 °C, pokud si však rádi přitopíte, může se cyklus zkrátit například až na jeden měsíc!

Jak se jich účinně zbavit?

Na štěnice rozhodně nezabírají oblíbené triky, jako jsou vyklepávání a přetřásání matrací či koberců. Vajíčka jsou totiž na textiliích nalepená a nejdou jen tak snadno setřást. Kromě toho to, že nás trápí štěnice, můžeme rozpoznat až velmi pozdě, protože zpočátku různá kousnutí na kůži můžeme přisuzovat komárům či jinému bodavému hmyzu. Pokud se však kousance na kůži množí a často jich bývá hodně, můžete si být téměř jisti, že příčinou není jen jeden komár ve vaší ložnici.

Štěnice je velmi odolný hmyz, takže její likvidaci zpravidla nezvládneme úplně sami. Dokonce i profesionální přípravky, které jsou vyvinuty k likvidaci hmyzu, mohou mít s rezistencí štěnic problém. Jak tedy postupovat?

Nejprve důkladně vyluxujte, ukliďte a utřete prach. Sáček z vysavače zabalte do igelitového pytle, dobře zavřete a vyhoďte přímo do popelnice. Spolu s ním zlikvidujte také prachovku (pokud používáte různé hadříky, pryč s nimi). Hadici vysavače vypláchněte horkou vodou a dobře vytřete i úložný prostor na sáček. Vzhledem k tomu, že štěnice se drží zejména v postelích, je třeba je vyklidit. Pokud máte pod postelemi úložné prostory, vše z nich vyndejte a napěchujte do igelitových pytlů a dobře uzavřete. Rozhodně však věci nevynášejte z místnosti jinam! Svlékněte povlečení a společně s dekami a polštáři rovněž přesuňte do pytle. Poté pozvěte odborníka, který pokoj deratizuje. Po zásahu vše z pytlů postupně vyperte alespoň na 60 °C a zbylé věci dobře omyjte. Použité pytle rovnou odneste do popelnic.

Mazlíčkům a dětem vstup zakázán

V době zásahu zajistěte, aby děti nebo vaši domácí mazlíčci neměli do pokoje přístup. Pokud máte v místnosti akvárium, zakryjte je a vypněte vzduchotechniku, nebo pokud můžete, celé akvárium dočasně přestěhujte jinam. Ihned po zásahu se doporučuje do místnosti nevstupovat a nechat účinnou látku řádně vyschnout. Poté alespoň týden ještě v pokoji neluxujte ani ji nevytírejte, neutírejte prach ani jinak nemanipulujte s věcmi. Zkontrolujte však ostatní místnosti, důkladně vyluxujte ve všech dalších pokojích a vše řádně prohlížejte, jestli neobjevíte cokoli podezřelého.

Obrňte se trpělivostí

Nejtěžší na likvidaci štěnic není jen samotný úklid a deratizace, ale to, že je potřeba, aby po zásahu vydrželi spát první týden ve stejném pokoji a ve stejné posteli. Ale třeba to vydržet a „nalákat“ štěnice na ošetřené povrchy, aby došlo k rychlejší likvidaci. A jediný způsob, jak to udělat, je nalákat je na potravu. Na vyhubení štěnic je třeba zpravidla dvou zásahů, protože vajíčka jsou vůči postřiku rezistentní. V době, kdy ještě nevíte, zda jste se štěnic definitivně zbavili, nechoďte na návštěvu ke známým, zejména přes noc, ani je nenechávejte spát u vás. Vydržte, obrňte se trpělivostí a pevnými nervy, vyplatí se to.