Každý rok světoví výrobci nátěrových hmot vyhlašují barvy roku. A společnost PPG se značkami Primalex a Balakryl zvolila pro příští rok odstín Vining Ivy (PPG1148-6), který je výsledkem rozsáhlých výzkumů zahrnujících poznatky z historie, psychologie, sociologie a interiérového designu.

Aktuální trendy se stále vrací k přírodě. Nyní se ale pozornost architektů zaměřuje na přírodu anorganickou. Trendy jsou materiály jako kámen, kov či zemina. Současný design se inspiruje také oblohou a vodou. Sytě modrozelená barva Vining Ivy symbolizuje právě vodní hlubinu.

Modrý odstín vyvolává pocit klidu a smaragdově zelená podporuje vnitřní rovnováhu. Tmavé a tlumené tóny odstínu Vining Ivy mají vést k důkladnému zamyšlení, navodit pocit klidu a obrátit naši pozornost k sobě samým. Odvážná, ale uklidňující barva se pohybuje na hranici výrazné modré a rafinované zelené. Energická a akcentní modrozelená navíc připomíná drahý kámen. Každému prostoru tak dodá na výjimečnosti a eleganci.

Odstín Vining Ivy je ideální do interiéru i exteriéru. Přestože se jedná o moderní a nadčasový odstín, vyvolává také vzpomínky na trendy 70. let a bude vkusným doplňkem minimalistických interiérů i rafinovaným prvkem tradičněji pojatého prostředí. Harmonicky se doplňuje se zemitými barvami, jako jsou odstíny hnědé či rezavě oranžové, jemně růžovými, broskvovými a zelenými tóny.

Barvu lze kombinovat také s tmavšími odstíny dřeva a bílými obklady. Dobře ladí s přírodními materiály, jako je sklo, mramor nebo kov s nádechem patiny. Nenápadné elegance lze dosáhnout pomocí modrozelených doplňků a pro slavnostnější atmosféru odstín pomohou doplnit zlaté akcenty.

Barvy roku v mnoha verzích

Voleb barev roku je na světě mnohem víc. Asi nejznámější je od společnosti Pantone, podle které se řídí asi nejvíc světových bytových i módních návrhářů. Pak jsou některé lokální či tematicky orientované volby barev roku. U nás vyhlašuje například barvu roku společnost Dulux.

Zdroj: ireceptar.cz, ppgdeco.cz