Město Sintra se rozkládá na svazích žulového hřebene Serra de Sintra. Jeho historie sahá až do středověku, kdy se stalo letní rezidencí portugalské královské rodiny. V roce 1995 bylo pro svou unikátnost zaspáno na seznam světového kulturního dědictví UNESCO. Na jednom místě můžete obdivovat celou řadu jedinečných staveb, zahrad, parků a dechberoucích vyhlídek.

Podívejte se na krásy města Sintra ve videu:

Zdroj: Youtube


Palácio Nacional de Pena

Původně klášter byl v 19. století přestavěn na královské letní sídlo a jedná se o jednu z největších romantických staveb své doby na světě. Až extravagantním způsobem v sobě spojuje pestrou škálu architektonických prvků, které vytvářejí pozoruhodný komplex. Zaujme i neobvyklou kombinací barev – narcisově žlutou a jahodově růžovou. Palác obklopuje velký park s různorodými druhy rostlin, keřů a stromů, najdete v něm i altánky, fontány a romantickou chatu, kterou nechal Ferdinand II. v roce 1869 postavit pro svou milenku.

Castelo dos Mouros

Maurský hrad byl postaven kolem 9. století a nachází se nad městem v rozlehlých lesích. Jeho původním účelem byla ochrana města před útočnými nájezdy ze severu, po jeho dobytí portugalským králem ale jeho význam postupně upadal. Hrad chátral a v 18. století ho zásadně poškodil požár. Nový život mu vdechl král Ferdinand II., který ho nechal přestavět do moderní podoby. Kdysi kolosální stavba nemá dnes již takový lesk, přesto jsou některé jeho části zachovalé a stojí za návštěvu – už kvůli úchvatnému výhledu na město, který nabízí.

Proč Harry Potter a Sintra? 

Proč Harry Potter a Sintra? 

J. K. Rowlingová se přestěhovala do Portugalska v roce 1991, kde strávila dva roky, a během toho se jí podařilo vytvořit literární kouzlo, které dodnes přitahuje turisty. I když nebylo nalezeno přímé spojení mezi Sintrou a Harrym Potterem, je jasné, že Portugalsko mělo na tvorbu tohoto díla velký vliv​.

Jedním z významných příkladů je Univerzita v Coimbře. Tato vzdělávací instituce, která byla založena v roce 1290, má uniformy velmi podobné těm, které jsou známy z Hogwartských školních oděvů. Díky tomu získali studenti univerzity přezdívku "Harry Potters"​​.

Rowlingová často navštěvovala Café Majestic v Portu, kde se říká, že napsala první tři kapitoly své první knihy, Harry Potter a Kámen mudrců, na ubrousky v kavárně​​.

Veřejnosti je také známo, že Clérigos Tower v Portu měla velký vliv na některé dějové prvky série Harry Potter. Tato věž je podobná věži Astronomie, která je zobrazena v knihách a filmech Harry Potter​​.

Rovněž je zajímavé, že portugalský diktátor Salazar měl vliv na charakterizaci zakladatele domu Slytherin, Salazara Slytherina. Rowlingová potvrdila toto spojení na Twitteru v roce 2017​.


Palácio Nacional de Sintra

Další jedinečnou památkou, kterou nemůžete minout, je úchvatný palác Nacional de Sintra v centru města. Vystavěn byl v 15.–16. století a nese prvky gotického, manuelského a maurského stylu. Jeho interiér je vyzdoben malovanou a kachlovou výzdobou, obdivovat zde můžete naprosto výjimečnou sbírku tradičních dlaždic azulejos. Okolní park nabízí skvělý prostor pro procházku, odpočinek i piknik. V historických uličkách kolem paláce jsou rozesety obchody, galerie, muzea a kavárny, obdivovat můžete také krásné fontány a mnoho dalších jedinečných historických budov. Sintra je zkrátka místem s unikátní historií a výjimečnou atmosférou, která vás vezme za srdce.


Zdroj: portugalsko.svetadily.cz, portugalsko.net, invia.cz