Nové dekory se zhlédly v geometrii a přírodních motivech, které jsou mnohdy exotické. Stále jsou v kurzu neutrální barvy, ale vedle nich také hodně syté tóny. Na předních pozicích obliby se drží retro a vintage, své příznivce nachází rovněž metalické provedení. A ve velkém stylu se vrací napodobování tapet. Alespoň tak zní hlavní zprávy z loňského mezinárodního veletrhu keramiky a vybavení koupelen Cersaie.

Hlavně hravě

Všechny obkládačky a dlažby mají styl, ovšem nejvíce radosti nabízí retro. Atmosféru starých časů evokuje patina, a pokud bychom měli zmínit další pojítko doby minulé a současné, bude to patchwork. A když se řekne patchwork, nelze opomenout geometrické vzory, a tím se zase vracíme k vintage a retru.
S hravějšími dekory souvisí barvy, výrazné tóny se však objevují i samostatně. Bavit vás bude zelená, modrá, také cihlová, sympatický odstín růžové... Hravé a barevné série představují aktuální trend, ale kromě nich jsou stále velmi populární a žádané také klasické jednobarevné dlaždice. Ideál? Série, které obě tyto linie kombinují a nabízí větší variabilitu.

Něco větší, něco jemnější

U obkladů à la tapeta se ještě zastavme, jsou opravdu nádherné. A někdy opravdu maxi, prostě velké. Už dříve bylo k vidění 3D provedení, nyní se zdá být jemněji provedené. „Zpracování povrchu za využití nejnovějších technologií tisku umožňuje skutečně mnohé, co dříve nešlo. Najdete i obklady s konkávními a konvexními povrchy, které se střídají s trojrozměrnými strukturami, což jako celek působí živě a luxusně, zejména je-li povrch extra lesklý,“ uvádí Jiří Lipovský.

Technologie pomáhají

Bavíme se například o DryFix, rozšíření technologie digitálního tisku. „Kromě v současnosti obvyklých dekorací obkladů HD tiskem lze díky technologii DryFix realizovat také jemné reliéfy, struktury a efekty matu či lesku pomocí skelného posypu. Výhodou je precizní soutisk se základním designem a možnost vytvářet velké plochy i jen dekorativní motivy,“ uvádí Pavla Nováková, zástupce značky Rako.
Další techno-novinka pochází ze slunné Itálie. „Díky technologii StepWise si dlažba zachovává vysoký stupeň protiskluzu, zároveň je její povrch jemný na dotek a snadno se čistí,“ vysvětluje Barbora Pospíšilová z Cool Interior, zastupující značku Ragno.

Rozměry a tvary

Větší a velké formáty už nebojují o výsluní, prostě tam jsou. Standardem se stávají rozměry 60 x 120 cm nebo 90 x 90 cm. Dochází snad ke změně u tloušťky keramiky? Odpověď zní: jak se to vezme. Kromě standardní tloušťky se bavíme o slim obkladech a dlažbách. Velkoformáty o tloušťce například 5 až 6 mm nebo třeba 3,5 mm a v rozměrech 1200 x 2600 mm nebo 1000 x 3000 mm byly dříve výjimečné. Dnes jsou běžné.
U tvarů je to trochu jinak. Kromě obdélníků, z nichž vychází cihlička, se prosazuje i šipka, vedle čtverců zase tvar rybí šupiny. A šestiúhelníky, které se před lety vrátily s velkou parádou, baví stále.

Osvědčené stálice

Klasické neutrální barvy zůstávají, stálicí jsou věrné napodobeniny kamene, nejčastěji mramoru. Kromě bílého či šedého mramoru lze vidět i tmavé varianty, například černou či tmavě modrou a zelenou nebo hnědou. Podpořit dojem luxusního povrchu pomáhá lesk, avšak ten se používá i jinde. A sázkou na jistotu jsou dřevo a imitace betonu.

Tento

Tento článek jste mohli najít v časopisu Dům&Zahrada.