Zkušenosti hospodyněk prozrazují, že lesklý obklad ve světlém odstínu se udržuje lépe, protože na něm nejsou příliš vidět zaschlé kapky vody. To samé platí o matném obkladu tmavé barvy. Takže když lesk, tak ve světlé, když mat, tak radši tmavší. Je to ale jen převládající názor, ze kterého nemůžeme vytvořit pravidlo. Záleží také na tom, jakou máte doma vodu a do jaké míry bojujete s mapami od vodního kamene.

Pokud preferujete kachlíky, na nichž nebude "hnedka všechno vidět", nepořizujte čistě jednobarevné, ale sáhněte po nějakých s nepravidelným vzorem či strukturou, nebo zvolte přímo mozaiku. Nepravidelnosti obkladu dokážou skrýt mnohé, alespoň opticky.

Někdo se obává, že lesk bude vyžadovat více péče, protože se obklady budou muset nejen omývat, ale i leštit, aby se neustále blýskaly. Pravda je, že na lesklé kachlíky budou nejlépe fungovat přípravky na sklo, kdežto matné můžete omývat jen mýdlovou vodou. K lesklým obkladům budete muset být navíc šetrnější, například na ně nemůžete vzít žádný abrazivní krém ani písek, protože by se poškrábaly.

Nespornou výhodou lesklých obkladů na druhé straně je, že opticky zvětší prostor a dokážou dodat luxusní nádech i zcela malé koupelně. Pro podlahu jsou však praktičtější dlaždice matné, které méně kloužou, a nebude jim vadit, když se po nich projde dítě, co právě přišlo z pískoviště. Při výběru dlažby do koupelny se každopádně informujte na její nasákavost, protiskluznost a otěruvzdornost. Jde o tři základní kritéria, která zaručí bezpečnost, kvalitu a trvanlivost dlažby.