Obnova pražského vrchu Vítkov začne zřejmě letos. Do konce roku by měla v parku vzniknout dvě větší dětská hřiště, která tam citelně chybí, a možná i část okružní cesty pro pěší, uvedl Vladimír Študent z magistrátního odboru ochrany prostředí. Radnice Prahy 3 očekává, že na jižní straně vrchu začne zakládat vinici.

Celkové náklady na obnovu centrální části parku budou v desítkách milionů korun. Projekt předpokládá výstavbu nových cest, míst pro hru dětí i vyhlídkové restaurace s terasou a sociálním zařízením. Má být zapuštěna do svahu. Plánují se také úpravy zeleně, přibýt má mobiliář, například lavičky.

Vrch Vítkov by se měl stát pro lidi lépe přístupným. Zejména v části vrchu směrem ke Karlínu jsou podle Študenta některé cesty dávno zarostlé, další zcela zanikly. "Měl by tam vzniknout nový velký parkový okruh, lidi by se dostali po hraně svahu pohodlnou cestou na různá atraktivní místa s vyhlídkami," řekl.

V letošním rozpočtu má město na obnovu Vítkova deset milionů korun. Práce budou postupné a potrvají podle Študenta několik let; jednak vzhledem k výši nákladů, i proto, že park není možné zcela uzavřít.

Na založení vinice o rozloze 1000 metrů čtverečních letos žižkovská radnice vyčlenila tři miliony korun, magistrát záměr podpoří pěti miliony.

"Uděláme všechno pro to, aby práce začaly," řekl mluvčí radnice Petr Blažek. Zda bude vinice tento rok hotová, není jisté. Původně měla stát šest milionů korun. Projekt se ale musel doplnit o přístupové cesty a další věci a náklady vzrostly na 20 milionů, uvedl Blažek.

Spodní část Vítkova si na podstatnější zásahy bude muset počkat o něco déle. Pod vrchem se staví tunely pro novou železniční trať z Hlavního nádraží. Nynější trať potom bude zrušena, povede tam stezka pro cyklisty.

Současný projekt obnovy vrchu také opomíjí hlavní cestu k památníku, který patří státu. Cesta zůstane tak, jak je, protože prý není jasné konečné využití monumentální budovy.

Zdroj: ČTK