Obrubníky v zahradě slouží k oddělení trávníku od dlažby, cestiček nebo záhonů, ale i k vytyčení zahradních chodníčků. Taková zahrada pak nejenom vypadá mnohem upraveněji, ale také se snáz udržuje. Můžete se rozhodnout pro minimalistické řešení a zvolit téměř neviditelné lišty, nebo obrubníky přiznat jako dekorativní prvky zahrady. Důležitým faktorem při výběru také je, zda chcete obrubníky instalovat sami, nebo vám nevadí přizvat si na pomoc odborníky. Existují různé možnosti, záleží jen na vás, pro jaký materiál, provedení i cenovou hladinu se rozhodnete. Pokud však chcete mít obrubníky opravdu estetické a zároveň kvalitní a dlouhodobé, musíte počítat s určitou investicí. A jaké materiály obrubníků se nabízejí?

Ocel nebo hliník

Tyto moderní a trvanlivé materiály nejlépe vyniknou v moderní městské zahradě. Ocelová pásovina kotvená svařovanou betonářskou ocelí nebo samofixační varianta jsou velmi odolné proti poškození a ve správné výšce jsou prakticky neviditelné. Právě ocelová pásovina ale kvůli nutnosti svařování patří mezi obrubníky, jejichž instalaci je lepší přenechat profesionálům. U hliníkových lišt je instalace mnohem jednodušší, zvládne ji pomocí zakotvení ocelovými hřeby i laik, navíc je stejně jako ocelová varianta velmi odolná a prakticky neviditelná.

Beton, kámen a cihly

Betonové obrubníky jsou stále populární pro svou trvanlivost a snadnou instalaci. Jejich problémem je, že se v letním slunečním žáru značně rozpalují, což může poškodit okolní trávník. Na rozdíl od kovových variant jsou viditelnější, takže záleží i na tom, aby do zahrady dobře zapadly, což pro beton platí spíš v městských a moderních zahradách. Problém s letním rozpalováním mají i kamenné nebo cihlové obruby, které ovšem lépe ladí se zahradami přírodnějšího rázu.

Dřevo

Výhodou dřevěných obrub je příznivá cena, navíc jde o ekologický a estetický materiál, který se hodí i do přírodních zahrad. Nevýhodou dřevěných obrub, ať už v podobě řeziva, či oblíbených dřevěných palisád, je pouze nízká životnost.

Plast

Plastové obrubníky se mohou značně lišit, co se vzhledu i fyzikálních vlastností týče, a samozřejmě čím levnější materiál je, tím horší estetické i užitné vlastnosti můžete čekat. Levné plastové náviny se často vlivem působení UV záření rozpadají, také je při špatné výšce instalace může poškodit zahradní technika. Pokud se vám plastová varianta zamlouvá, je lepší zvolit „neviditelné“ plastové lišty, které jsou ukotvené plastovými kolíky.

Zdroje: estav.cz, geomall.cz