Zásadní chybou mezi mnoha dalšími, které byly při návrhu napáchány, je přemíra červené.

Kouzlo červené

Červená je podobně jako černá natolik výrazná a sebevědomá barva, že se s ní v interiéru musí nakládat s nejvyšší opatrností. Zde byla pravděpodobně navržena a široce uplatněna zaníceným laikem, mezi jehož oblíbené barvy patří. Červené šílenství ve svém obývacím pokoji zřejmě vytvořil pod vlivem módní vlny, vybízející k odvaze uplatnit výrazné barvy na stěnách a větších plochách. Barevnou výmalbu prezentuje jako rychlou, snadnou a osvědčenou cestu k výrazné proměně obytného interiéru, což se v tomto případě bohužel povedlo.

Rudý strop

Výše uvedenou chybou nejvíce trpí strop. Barevný strop je jedním z největších a fatálních prohřešků, kterých se laická veřejnost ve svých domovech dopouští! Strop by měl být čistě bílý podobně jako okenní rámy a ostění, a to hned ze dvou dobrých důvodů: jednak strop rovnoměrně odráží a příjemně láme příchozí denní světlo, jednak je srovnávací barvou, která uvádí do správných relací všechny ostatní barvy. Obzvlášť červená je barvou, která bílou ke své existenci bytostně potřebuje a její absencí v tomto interiéru viditelně strádá: těžkne a je zbytečně agresivní.

Rudé stěny

Červená výmalba stěn není jednoznačně špatným řešením. Zde je ovšem v této souvislosti nutné zmínit dvě chyby. Použitý odstín čerstvé krve je natolik výrazný až agresivní, že poutá veškerou pozornost a nepříjemně jitří všechny smysly. Na větších plochách stěn by lépe působila např. červená s nádechem fialové, lomená šedou, narůžovělá něžná malinová nebo elegantní cihlová neboli terakotová. Druhým prohřeškem je bezvýhradná aplikace červené na všech stěnách. Málokterá místnost je natolik světlá a zařízená tak, aby tolik červené „unesla“.

Malinové pohovky

Červená pohovka na červeném koberci a pozadí červené stěny v téměř identických odstínech je nepochopitelný návrhářský renonc. Sedačka na pozadí stejnobarevné stěny vůbec nevyniká a tím, že se stěnou splývá, opticky zplošťuje prostor, který zbytečně ztrácí hloubku. Malinová lenoška na pozadí dubového dřeva je na tom o poznání lépe! Díky rudému koberci s ním všechen sedací nábytek včetně stolku opticky splývá, působí jako by vyrůstal z podlahy a s množstvím červených bohatě vzorovaných polštářků vytváří nepřehlednou rudou skrumáž.

Vzory a dekorace

Ani dekoracím a textilním doplňkům se bohužel nepodařilo zachránit svízelnou situaci. Doplňky ve vínové, čokoládově nebo oříškově hnědé interiér dále opticky zaplňují a ten pod jejich vlivem ještě více těžkne… Zoufale tu chybí bílá spolu s dalšími světlými odstíny, jejichž lehkost, svěžest a půvab by dokázaly potlačit dekadentní a lehce posmutnělou šantánovou náladu tohoto svérázného interiéru. Bohatě zdobené polštářky, v jejichž vzorování převládá červená barva, opět splývají se sedačkou, lenoškou, stěnami i podlahou a nepřinášejí do interiéru očekávaný efekt ani kontrast.

Náprava

Navzdory zdánlivě nekonečnému výčtu chyb není náprava tak těžká, jak by se po předchozích řádcích mohlo zdát. Pokud by změna měla být jen jediná, doporučuji světlou výmalbu: bílý strop a písková stěna za nábytkovou sestavou nechají vyniknout ústřední stěnu v jakémkoliv vkusném odstínu červené. Kvalitní vlněný koberec světlé barvy s vyšším vlasem interiér zútulní. Zlatavě okrové širmy lamp nahradí krémové a stejné patří i na osmiramenný lustr, který s nimi získá patřičný objem a pozornost. Pak už jen stačí doplnit pár světlých polštářků a konferenční stolek ze světlého dřeva.

Tip: Zajímá vás, jak by ing. arch. Veronika Haroldová zhodnotila váš obývák nebo jinou místnost v domě? Zašlete nám na e-mail redakce@dumazahrada.cz tři fotografie pokoje. Vybrané interiéry architektka zhodnotí v některých z příštích dílů chyb.