Dopis od manželů Tesařových:

„Dobrý den,

koupili jsme si s manželem na důchod starší rodinný domek a potřebovali bychom poradit. V přízemí je koupelna, WC, chodba, schodiště a pouze jedna větší místnost, ve které bude kuchyň s obývákem.

Prosím vás o návrh kuchyně s obývákem - nevíme si rady s rozvržením. Když jsem hledala inspiraci a narazila na vaše stránky, napadlo mě, že vám zkusím napsat a třeba nám s vizualizací pomůžete.

V kuchyni bychom chtěli indukční varnou desku, vestavěnou troubu ve výši očí (není podmínkou), myčku 45 cm, spížní skříň, ledničku, mikrovlnnou troubu a stůl se dvěma židlemi. Kuchyň by mohla být oddělená od obýváku barovým pultem (taky není podmínkou). Preferujeme přírodní barvy, jako jsou hnědá, béžová a zelenkavá, ale nebráníme se ani jiným kombinacím. V obývacím pokoji, který by měl s kuchyní barevně ladit, máme světle zelenou sedačku.

Všechny rozvody elektřiny i vody se budou teprve dělat, proto má návrhářka volnou ruku. Byli bychom moc rádi, kdybyste si nás vybrali a pomohli nám s vizualizací.

V příloze zasílám nákres místnosti. Od levého rohu k oknu (70 cm) je 200 cm. Okna od podlahy jsou ve výšce 95 cm.

Za případné návrhy moc děkujeme, manželé Tesařovi“

Prostor není příliš velký, ale přesto se sem vejde vše, co potřebujeme umístit. Z dopisu jsem usoudila, že pokoj bude využíván starším manželským párem. Pro dvě osoby místnost určitě stačí.

Kuchyňskou linku jsem v jednom návrhu oddělila od obývacího pokoje ostrůvkem s jídelním sezením, ve druhé variantě jsem jídelní stůl přisadila k poloostrůvku umístěnému pod okno.

V obývacím pokoji je v rohu komín, majitelé zde chtějí umístit krbová kamna. Na stěnu proti kuchyňské lince jsem použila velkoformátovou fototapetu s motivem listů Ginkgo biloby, která prostor oživí. Motiv zelených listů působí příjemným, uklidňujícím dojmem.

Prostor pro sedací soupravu není nijak velký, ale menší sedačka se sem vejde a pro dva lidi a případnou návštěvu určitě postačí. Pod televizí jsou jen nízké skříňky se zásuvkami a na zdi police na knihy nebo květiny.

Důležité je dostatečné osvětlení. Pracovní plocha bude nasvícena zářivkou pod horní skříňkou, digestoř má vlastní osvětlení. Nad ostrůvkem jsem použila závěsná svítidla. V obývací části je lustr nad konferenčním stolkem a také stojací lampa vedle křesla pro dlouhé zimní večery u kamen s dobrou knihou.