Proto se už začátkem dvacátého století v českých domovech objevoval nábytek s těmito rysy. Dvacáté první století je ve znamení strohých linií, které vyzdvihují naprosto jednoduchý, avšak elegantní tvar.

Možná se na první pohled může nezábavný tvar zdát příliš obyčejný, ale právě takové pojetí současnému interiéru sluší. Pokud právě hledáte úložný nábytek do obývacího pokoje, máte hned několik možností, jak ho vybavit, aniž byste tratili na úložném prostoru, a přitom místnost působila vzdušným dojmem. Současný design je totiž takovému řešení příznivě nakloněn.

Základ úspěšného ukládání

Pro ukládání v obývacím pokoji dnes existuje několik variant. Stále přetrvávají klasické obývací stěny, které jsou vhodné především do velkých pokojů, kde nevytvářejí stísněný dojem. Do malometrážních bytů použijte raději odlehčené stěny, vybavené kromě několika skříněk s dvířky také otevřenými policemi. Efekt se znásobí, zvolíte-li variantu, která se připevňuje přímo na stěnu. Tak se nejen zjednoduší uklízení pod nábytkem, ale sestava jakoby letí ve vzduchu a vytváří volný, odlehčený dojem.

Úložný nábytek: 1. Volte s ohledem na velikost místnosti 2. Do rozlehlých pokojů můžeme zvolit klasické obývací stěny 3. Menším místnostem sluší otevřené police a subtilní řady skříněk 4. Světlé barvy, sklo a subtilně zpracovaný kov vytvářejí vzdušný dojem

Nábytek, stěny, obývák, policePodobný efekt zmůžou i zvolené materiály. Ideální je sklo, a to jak ve výplních skříněk, tak z něj mohou být vyrobeny police, někteří výrobci dokonce navrhují skleněnou zadní stěnu sestavy a efekt zvýrazní podsvícením. Je známo, že světlé barvy prostor zvětšují, podobně jako některé pastelové odstíny (hráškově zelená, jemně růžová, narcisově žlutá apod.). Vhodný je i kov, ideálně hliník nebo nerez, které by v současném moderním interiéru neměly chybět. Jejich přírodní, ryze technický nádech dodá interiéru působivý vzhled, a to zejména v subtilním provedení.

Kovy jsou ideální pro výrobu jednoduchých polic nebo závěsných systémů, velmi pěkně působí jako jemný rámeček dvířek, případně se hodí při výrobě úchytů nebo dalších dekorativních prvků.

Žijeme v mini

I v extrémně malých prostorách úložný nábytek potřebujeme. Ideální jsou otevřené police, které působí vzdušným dojmem. Jejich stinnou stránkou je méně snadná údržba. Všudypřítomný prach je hold nutné jednou za čas setřít.

Vhodné jsou i samostatné uzavřené řady skříněk, které je možné zakoupit v závěsném nebo stojacím provedení. Efektně působí na velmi nízkém podnoží (cca 5 - 10 cm), tehdy lze jejich horní část využívat i pro odkládání, případně jako podstavec pro umělecké předměty (sošky, vázy apod.).

Náš tip: Na trhu najdete také sestavy, jejichž základnu tvoří speciální stěna s drážkami. Ta se umisťuje na zeď a do drážek se pomocí speciálních úchytů připevňují díly z dané sestavy. Mohou to být otevřené i uzavřené skříňky, samostatné police, díly pro ukládání CD a DVD, podstavec pro TV, pracovní deska, osvětlení apod. Výhodou je, že si každý může sestavu připravit podle potřeb, nemusí se přizpůsobovat ani volit kompromisy.

-zal- Foto: www.isifa.com, www.thinkstock.cz, Alnus, archiv firem