Dokonalý domácí open space. Na papíře, v náčrtech, ve studiích, ve vizualizaci všechno vypadá nádherně: spojený obytný prostor, módní, oblíbený a tak všeobecně preferovaný propojený obývací pokoj a kuchyně a někdy i pracovna.

Jak to je ale potom doopravdy? Jaké jsou zápory, bereme-li v úvahu stále proklamované klady, především důvod komunikační a prostorový? Zdůrazňuje se, že kuchař nebo kuchařka nejsou zavřeni v kuchyni, ale mohou si při vaření povídat s rodinou, dětmi, přáteli. Dalším důvodem je volnost prostoru, který není rozbitý mnoha stěnami, ale je prosvětlený a takzvaně "dýchá".

Jak se v tomto prostoru ale žije a pracuje?

Kuchyňská část je opticky oddělena od obývácí části barovým pultemArchitekt v horším případě nebere příliš v potaz budoucí provoz bytu a vzájemné rušení se jeho obyvateli - navrhne jen ten "krásně otevřený prostor". Provoz se ale zřejmě musí teprve zažít. Naplánovat se leccos dopředu prakticky nedá, anebo poměrně hodně obtížně. Je to věc navíc individuální, bydlet budeme podle typu práce, počtu dětí, zálib. A tohle vše se mění, stačí aby jeden začal pracovat doma nebo děti začaly místo ve školní družině pobývat také doma.

Není radno ani postupovat sami, říci si: tohle by se nám líbilo a zbourat příčku. Spíše si musíme představit, co nám to přinese v chodu domácnosti, když příčku zbouráme. Co se asi zhorší a vylepší ráno, večer, o víkendu? Kam odejde ten, který odpočíval nebo pracoval za tou příčkou, kterou zbouráme?

Co všechno nás ruší

Doma nás ruší vedle pocitu tepla nebo zimy možná nejvíce hluk, světlo, pachy. A to všechno často a občas velmi intenzivně proniká z kuchyňské části do té obývací. Ten, kdo tady odpočívá, pracuje nebo se učí, tak obvykle během vaření moc klidu nemá. Toho, kdo vaří, naopak asi nebude rušit televize, tím méně, když si někdo čte nebo píše úkoly. Pozor si tedy musíme dát na rušivé momenty vycházející z kuchyňské části.

Hluk, který jsme dříve neslyšeli

Otevřený prostor, který vznikne spojením kuchyně a obýváku, potřebuje i výkonnější odsavač par.Když na nás někdo mluví ze dvou metrů, přes zapnutou varnou konvici ho slyšíme. Z deseti metrů mu ale už často nerozumíme. Absolutně tichý spotřebič dokáže to, že prostě neslyšíme.

A je tady toho hodně, i když vše má jen minimum decibelů: myčka, digestoř, k tomu občasné hučení mikrovlnky, prskání oleje, ale i jemné předení ledničky a bublání konvice - to všechno se sčítá, a to důkladně.

Otevřený prostor = uklizený prostor

Pokud vyznáváme ležérnost, kdy se nám tu kupí v kuchyni skleničky, tu zase v křeslech svetry, na stole časopisy a lejstra, propojením prostoru bude vidět všechno najednou a bude se to dojmově násobit.

Na fotografiích v časopisech je všechno dokonalé, čisté, uklizené, prostor není zabydlený. Jsou vidět okrasné předměty, nikoliv ty užitkové a denně potřebné. Na fotkách chybí lidé a denní realita. To, co pak ale doma uvidíme, bude pravý opak - zalidněno, zabydleno, možná i sem tam nějaké to zvířátko. Jako bychom se vraceli do jedné světnice, kde se odehrává skoro všechno.

Pocit chaosu zvyšuje ještě nepromyšlené zařízení prostoru. Odevšud je vidět všude, a tak opravdu nejde jen zbourat tu příčku. Naopak všechny místnosti, které chceme propojit, se musí stylově a barevně sjednotit. Včetně podlahy a stěn. Není tím řečeno, že podlaha musí být jednolitá, ale její jednotlivé sekce by měly ladit a navazovat na sebe.

Tip: Trochu toho nepořádku schová vyšší barový pultík, který bude opticky oddělovat kuchyňskou část od obývací.

Jestli vás toto všechno neodradilo, tak do toho, otevřený prostor je řešení pro vás. A pro ty ostatní, kteří váhají, existují samozřejmě různé varianty, jak spojenou místnost částečně nebo mobilně oddělit na jednotlivé zóny, ale to je řešení spíše vizuální, před hlukem nechránící.

Vytvořením velkého prostoru musíme v kuchyňské části vyměnit digestoř za mnohem výkonnější. Ta ale možná bude vyvíjet mnohem větší hluk. I takové drobnosti je třeba brát v potaz.

Co může v otevřeném obytném prostoru rušit

  • Světlo
  • Hluk
  • Pachy
  • Chybějící pocit soukromí nebo bezpečí, pocit "stěny za zády"
  • Kumulace toho všeho dohromady

-ag-Foto: www.profimedia.cz