1. Pro čisté ovoce

Pokud jste se nevyhnuli nutnosti ošetřovat stromy chemicky, ocet je skvělým pomocníkem. Zejména kupované ovoce však bývá chemicky ošetřené, takže je třeba ho dobře omýt. Pomocí octa a houbičky na nádobí bude mytí důkladné. Ovoce potřete houbičkou, kterou jste namočili do octové vody, a opláchněte pod čistou vodou.

Ocet trochu jinak - výroba jablečného octa doma:

Zdroj: Youtube

2. Účinný proti slimákům

Smíchejte ocet s vodou a postříkejte postižená místa. Ocet vás zbaví nežádoucích obyvatel zahrady.

3. Ocet proti mravencům

Neředěný ocet nebo zředěný 1 : 1 s vodou může pomoci i s nežádoucími mravenci. Stačí ho nastříkat na místa, kde se mravenci vyskytují, nebo na samotné mraveniště. Za pokus to stojí a ocet může fungovat. Mravenci jsou však v dnešní době tak odolní, že ani ocet nemusí být zaručeným řešením.

4. Řezaným květinám se daří

Do vody ve váze je dobré přidat trochu octa. Ideální je přidat také trochu cukru. Řezané rostliny zůstanou déle čerstvé. Poměr je asi lžíce octa a půl lžíce cukru.

5. Ideální zálivka pro kyselomilné rostliny

Do asi čtyřlitrové nádoby s vodou nalijte jeden šálek octa. Tím získáte skvělou zálivku pro kyselomilné rostliny, jako jsou azalky nebo rododendrony.

6. Účinný proti plevelům

Pokud se chcete zbavit plevele ve spárách chodníku, u zdi domu nebo mechu na dlažbě, pomůže vám ocet. Ideální je nalít ho do nádoby s rozprašovačem a nežádoucí plevel postříkat.

7. Snadné čištění květináčů

Ocet skvěle pomáhá při čištění květináčů. Zejména pokud chcete odstranit vodní kámen z terakotových květináčů. Pokud jsou květináče příliš špinavé, vykoupejte je v roztoku vody a octa. Nechte jej působit a uvidíte, že budou jako nové.

8. Zbaví rzi

Zejména zahradní nářadí to uvítá. Stačí ho na několik minut namočit do neředěného octa a poté opláchnout čistou vodou a otřít.

Podívejte se, jak to funguje:

Zdroj: Youtube

zdroj: Lepšie Bývanie