Rozestavěný dům je snadno dostupný a vše, co je zde volně uloženo či lze snadno odmontovat, je na opuštěném staveništi, například přes zimu, ohroženo. Většina materiálů je odolná proti mrazu, bylo by tedy možné je na stavbě nechat, například uskladnit v hrubé stavbě se zabezpečenými otvory, bohužel ani ta není dostatečně bytelnou překážkou. Je tedy nezbytné objekt velmi dobře zabezpečit, a pokud je to možné, všechno vybavení odmontovat a ze stavby odvézt. Zůstat by tu tedy neměl žádný volně uskladněný stavební materiál, balíky izolace, složená střešní krytina, klempířské prvky, trubky, kabely a podobně.

ČTĚTE TAKÉ:

Ovšem dostatečně zabezpečené nejsou ani vnitřní, ještě nezakryté rozvody sítí, takže při jejich instalaci již předem počítáme s tím, že je nutné je zabudovat před zimou na hotovo. A uchráněny před zloději nejsou ani odmontovatelné, byť rozměrné technologie. Ze stavby proto raději odvezeme již zabudovaný kotel, radiátory, bojler, elektrické rozvaděče a podobně. Samozřejmě na stavbě nenecháváme uskladněné ani stavební nářadí, vůbec ne lešení a jiné vybavení.

Jestliže je objekt v již pokročilejší fázi výstavby a je instalováno vnitřní vybavení včetně kuchyňské linky, koupelnových prvků, otopného systému, podlah a podobně, je nezbytné instalovat již v tomto období prvky elektronického zabezpečení objektu a stále na něj dohlížet, případně požádat o občasnou pozornost sousedy.

Vzhledem k tomu, že stavební parcely s rozestavěnými domy se nachází ve větší vzdálenosti od obydlených budov a jsou většinou opuštěné, ztrácí se z nich věci i ve dne. Případný pohyb osob nemusí být náhodnému kolemjdoucímu nápadný a zloděj může nerušeně odnést vše za denního světla. Je proto nezbytné na stavbu čas od času zajíždět, případně udělat nějaké změny, a vyvolat tak dojem, že se zde stále pracuje.