Postřik proti chorobám a škůdcům

Při pěstování ovoce je obtížné vyhnout se použití postřiků – mohou za to množící se choroby i škůdci. Pokud chcete používat chemii v co nejmenším množství, ale efektivně, je třeba dodržovat vhodné časy ochrany.

Pracujte ve dnech, kdy budou teploty dosahovat nad 10 °C a nebude foukat vítr. Postřik musí mít šanci oschnout. Pokud jsou teploty nižší, snižuje se účinnost ochrany, vítr navíc může postřik roznést na nevhodná místa.

Kde škůdce najdete?

Škůdci, kteří se rozhodli přezimovat, se vyskytují téměř všude. I proto je třeba provést předjarní postřik, který většinu z nich zahubí. Ovocné dřeviny je nutné stříkat pečlivě, nejvíce škůdců najdete za starou kůrou. Svoji péči tedy věnujte i kmenu.

Pokud chcete mít méně nepřátel, můžete starou kůru odstranit škrabkou a spálit. Vždy však používejte postřik pomalu a pečlivě. V čím teplejším období jej provedete, tím účinnější postřik bude. Škůdci se jej nadýchají a zemřou.

Konkrétné postřiky k jednotlivým stromům zde:

Související články

Na které škůdce si dát pozor?

Ochranou v předjaří můžete bojovat proti vajíčkům mšic, sviluškám, štítenkám, ale i píďalkám. Během jara, v době rašení pupenů, bude nutné provést postřik prováděný ve stadiu myšího ouška – v této době jsou pupeny nerozvinuté a připomínají plyš.

A jak ještě můžete chránit?

Zapomenout byste neměli na ochranu broskvoní postřikem proti kadeřavosti, péči si zaslouží také angrešt, mandloně či rybízy. Odrůdy meruněk, které kvetou brzy, je třeba ošetřit proti moniliovému odumírání květů a výhonů.

Zdroj: agromanualshop.cz, ireceptar.cz