Po Silvestru jsme „rozjedení“, stále ještě hledáme něco na zub a máme dojem, že musíme všechno dojíst, co jsme si přivezli od rodičů nebo tetiček, „aby se to nevyhodilo“. Ale ozývá se žaludek, žlučník... prostě rozum říká, že je toho všeho dost.

Recepty na vyproštění z objetí alkoholu a odehnání kocoviny, to už ten, kdo oslavoval až příliš, má za sebou. Teď je na řadě důkladnější očista organismu. Někdo to opravdu přehnal a organismus se ještě bouří – a to ne několik hodin, jak si kdekdo myslí, ale tělo se vzpamatovává pár dní, než všechno zvládne. A pokud jsme se přejídali dokonce nonstop od Vánoc do Silvestra, stejně dlouhou dobu bychom tělu měli dát důkladnou šanci se vzpamatovat. A i potom setrvat u lehké stravy.

Jsme především většinou velmi dehydrovaní. A to jak krátkodobě, akutně (po přemíře silvestrovského alkoholu, což se hlásí neodbytnou žízní), tak také dlouhodobě. Což je nenápadnější, nebezpečnější a zákeřnější, protože to příliš nevnímáme a dokonce někdy vůbec nespojujeme s příznaky. Například slabost, točení hlavy přičítáme únavě (lehneme si, ale důkladně se nenapijeme), ani těžkou bolest hlavy nespojujeme s nízkým příjmem tekutin, ale s počasím – a vezmeme si prášek.

Je to někdy celý řetězec příčin, na jehož konci je docela slušná dehydratace. Jejím důvodem je větší příjem tučných potravin, změna jídelníčku na konci roku, kdy třeba 10 dní spořádáváme bramborové a jiné majonézové saláty místo salátů zeleninových, které si poctivě dáváme během roku. Dále je tady více cukroví, vánoček a jiného pečiva (a na druhé straně méně ovoce) – takže máme další příjem sušších potravin. Koncentrovaná jídla, ať slaná, nebo sladká, vyvolávají navíc chuť na nějaký ten alkohol (digestiv na vytrávení) a také na mnohem více černé kávy než obvykle. A káva i alkohol nás dále dehydratují...

Náprava bude spočívat v rozeznání příčin problémů, okamžité změně jídelníčku a zejména v nasazení pitného režimu, markantním zvýšením vhodných tekutin. Konkrétní tipy přineseme příště. Zatím uděláme důležitý první krok - nemilosrdně vyhodíme z ledničky nezdravé silvestrovské zbytky, pokud tam snad ještě jsou.

-ag-Foto: Archiv In