Životní energie Qi se do určité míry stále udržuje v prostoru, ve věcech, v našem těle. Můžeme si ji v tomto ohledu představit jako vzduch, který potřebujeme průběžně větrat, jinak se již stává vydýchaným a nám se špatně dýchá, jsme unavenější, bez energie, tvořivosti, radosti. Pokud přebíráme od někoho jeho kusy nábytku, věci nebo celý prostor, nejprve si ujasněme, jestli chceme s tímto člověkem sdílet jeho energii.

Cizí energie zůstává ve hmotě, a je proto velmi důležité, jaký konkrétní člověk je, jakou má povahu, jak spokojený, šťastný žije život. Pokud jde o člověka spíše negativního, hádavého, nespokojeného, určitě se raději jeho energie zbavme. Uvolníme tak kapacitu pro naši vlastní energii, naši osobní tvorbu, zkrátka víme, co si tvoříme, co sami sobě děláme.

Cizí a stará energie je tak trochu jako nechtěné dědictví, se kterým musíme nějak nakládat, a je spíše zátěží než přínosem.

Kdy nastávají vhodné okamžiky k očistě prostoru?

  1. Stěhujeme-li se do prostoru, ve kterém bydlel před námi někdo cizí.
  2. Odehraje-li se v našem životě nějaká intenzivní a nepříjemná událost nebo období (rozvod, dlouhá nemoc, úmrtí, dlouhé období konfliktů, krize…).
  3. Průběžná očista k udržení maximálně vitální kvality energie Qi.
  4. Kdykoliv, kdy si uvědomíme pocit: „potřebuji něco nového, očistu, čerstvý vzduch“.

Máme k dispozici nemalé množství metod a nástrojů, které nám na různých úrovních pomáhají pročistit stávající energii, od těch hrubších až po jemné, jemně hmotné, neviditelné, ale přesto velmi účinné. Pojďme si je projít od těch nejradikálnějších postupně k jemným, mírným.

VÍCE SE O FENG-ŠUEJ DOČTETE ZDE:

Ať se však jedná o jakoukoliv cestu, společným se stává náš záměr. Při každé očistě bychom si měli být vědomi našeho cíle, kterého chceme dosáhnout. Proč očistu provádíme? O co nám jde? Od čeho chceme prostor, a tak i sebe očistit? Je dobré postupovat jasným směrem, s jasným cílem, máme pak vyšší pravděpodobnost, že si dosaženého cíle všimneme, a posuneme se tak vědomě v našem životě opět o kousek dál.

Možné nástroje očisty:

Otevření střechy domu – vznikl-li dům ve špatném čase nebo domu dopřáváme kompletní rekonstrukci, sundejme střechu domu a na 7 dní ponechme dům otevřený. Energie prostoru se vyprázdní, dům se opět spojí s vesmírem a s novou střechou se tak zvaně znovu zrodí v aktuálním novém čase.

Odstranění vnitřních omítek, štuku – energie prostoru se drží ve stěnách, omítkách, proto pokud obydlujeme starý dům nebo jiný prostor, lepší než pouze přemalovat staré stěny je zcela odstranit všechny vrstvy až na cihlu či základní materiál zdi a nově ji nahodit.

Vymalování – cca maximálně po 3 letech bychom měli znovu vymalovat a občerstvit touto cestou energii místnosti. Před nanesením nové barvy stojí za to udělat ještě jeden mezikrok. Do kýble s vodou nalijeme ocet a přetřeme stěny touto kyselou vodou (očistná funkce kyselostí viz dále). Po zaschnutí se pusťme do nové barvy.

Očista kyselostí – kyselost rozproudí stagnující energii Qi, což je přesně to, co potřebujeme. Proto použijeme vodu s octem a otřeme s ní primárně vstupní práh, zárubně vstupních dveří, kliku u dveří, dále všechny součásti prostoru, které bývají spíše zanedbávané nebo přejaté od předchozího majitele – radiátory, starší kusy nábytku, dveře apod.

Sůl - zásaditá kvalita soli způsobuje, že je schopná vstřebávat okolní energii do sebe, nasává. Víme moc dobře, jak snadno sůl zvlhne, nasákne pachem apod. Ideálně mořskou sůl s hrubým zrnem přes noc poházíme po zemi, ráno ji smeteme a vyneseme z domu, nejlépe zakopeme do země.

Podobně můžeme do rohů místnosti položit misku se solí, tak harmonizovat prostory, místnosti, kde vnímáme chaotickou, stresující, neuspořádanou energii. Důležité je však sůl pravidelně vyměňovat.

Zdroj: Sensaklub.cz