„Lepení montážními lepidly není žádná věda,“ říká Irena Kovářová, Senior Brand Manager značky Pattex, Henkel, „Přesto je nutné na některé věci pamatovat.“

Podívejte se na video k lepení ZDE

Čistá plocha drží lépe

Možná by se mohlo zdát, že je to jasné, ale nevěřili byste, kolik lidí lepí na znečištěnou plochu. Před aplikací montážního lepidla je důležité obě lepené plochy očistit a odmastit. Když se tak nestane, lepený spoj bude špatně držet. Proč? Lepidlo nepřilne na plochu, ale na prachové částečky, nebo mastný povrch a ten spoj neudrží.

Víte, co lepíte?

Každé montážní lepidlo je pro něco určené. Popis naleznete na obalu. Zvolte vždy takové, které odpovídá lepeným materiálům. Jeden příklad. Když lepíte zrcadlo, je nutné zvolit montážní lepidlo pro lepení zrcadel. Proč? Pro tento účel potřebujete lepidlo s vysokou počáteční přilnavostí, aby vám zrcadlo nesklouzávalo po stěně dolů, musí mít dostatečnou sílu, aby jej udrželo a nesmí poškodit zadní zrcadlovou vrstvu.

Takovým lepidlem je např. Pattex ONE FOR ALL HIGH TACK, nejsilnější montážní lepidlo z řady Pattex. Díky vysoké počáteční pevnosti 350 kg/m²* udrží lepený předmět na místě.

Víte, kde lepíte?

Vyberte si lepidlo podle toho, kde lepíte – interiér, exteriér. Berte i v úvahu, zda se jedná o vlhké, nebo suché prostředí. Opět tuto informaci naleznete na obalu. Např. Pattex ONE FOR ALL UNIVERSAL lepí v obou prostředích i za vlhka.

Jak nanášet lepidlo?

Lepidlo nanášejte vždy jen na jednu plochu v pruzích nebo v bodech. V případě, že lepíte v místě s vysokou vlhkostí, například v koupelně, je lepší, např. při lepení již zmiňovaného zrcadla, vytvořit pruhy kolmo k zemi. Proč? Případná vysrážená voda se za zrcadlem nebude držet. Pro nanášení montážních lepidel se nejčastěji používá aplikační pistole. Práce s ní může být pro některé lidi obtížnější. Proto existují některá montážní lepidla i v tubě nebo dokonce speciální montážní lepidlo PATTEX POWER FIX se SAMOSPOUŠTÍ. Stačí jen odjistit, zmáčknout spoušť a již lepíte.

Lepidla Pattex můžete zakoupit zde.

Více informací a zajímavých tipů na lepení naleznete na www.pattex.cz.

** Měřeno v laboratořích Henkel: 35 g/cm²*