O oddlužení můžete zkusit požádat ve chvíli, kdy už nebudete schopni splácet svoje dluhy. Pokud ke schválení dojde, nebude hrozit, že by vám exekutor zabavil zbývající majetek. Oddlužení lze chápat jako vyhlášení osobního bankrotu. Funguje na principu částečného odpuštění nesplacených dluhů. Během insolvence vaše dluhy nerostou.

Jak oddlužení funguje?

Od 1. 6. 2019 se podmínky pro oddlužení změnily. Nyní je tento proces možný podstoupit ve dvou variantách:

  • Dostanete splátkový kalendář, kdy maximálně 5 let odevzdáváte všechny své příjmy kromě nezabavitelného minima, a dochází k prodeji vašeho majetku.
  • Dojde ke zpeněžení majetku dražbou.

O tom, která varianta se vás bude týkat, rozhodují věřitelé. Když se neshodnou, rozhodne soud. V některých situacích vám ale soud oddlužení nepovolí.

Když nebudete splácet dost

Aby vám schválili oddlužení, musíte prokázat, že zvládnete splácet tyto položky:

  • odměnu a hotové výdaje insolvenčnímu správci v plné výši,
  • stejnou nebo vyšší částku ostatním věřitelům,
  • výživné v plné výši,
  • odměnu sepisovatele.

Pokud výše uvedené splácet nezvládnete, soud vám oddlužení neumožní.

Když už vás zamítli jednou

Pokud vám oddlužení někdo zamítl v minulosti, může to pro vás být překážkou do budoucna. Jednou z podmínek totiž je, že v posledních 5 letech vám nesměl být návrh na oddlužení zamítnut.

Když vám oddlužení bylo schváleno a později zrušeno

Po schválení oddlužení musíte dodržovat domluvené podmínky. Jinak vám jej může soud zrušit pro nepoctivý záměr. Může jít o situace, kdy budete zatajovat své příjmy, kdy přijdete o práci a nebudete hledat novou, kdy nebudete reagovat na výzvy z ÚP. Novou žádost budete moct podat až po pěti letech.

Když svůj návrh vezmete zpět. Problém se schválením nastane i v případě, kdy jste návrh na oddlužení podali, ale pak jste si to rozmysleli. V takové situaci musíte před další žádostí počkat minimálně 3 měsíce. Lepší je však čekat delší dobu.

Pokud jste již osvobozeni byli

Dalším případem, kdy vám bude váš návrh na oddlužení zamítnut, je situace, kdy žádáte o oddlužení a zároveň jste už byli ve svém návrhu v předchozích 10 letech úspěšní.

Zdroj: finance.cz, insolvence.justice.cz, insolvencniradce.cz