Nemáte dostatek financí k zaplacení daní? Pak můžete finanční úřad požádat o posečkání úhrady daně nebo o její rozložení do několika splátek. Posečkání však nebude umožněno všem. Nárok na něj budou mít jen lidé, kteří se vyskytují v nepříznivé sociální, zdravotní nebo ekonomické situaci.

To, že vám úřad umožní platbu uhradit později, však neznamená, že vám platbu odpustí. Finanční úřad po vás může v případě nezaplacení daň vymáhat za pomoci exekuce.

O posečkání daně můžete žádat v těchto případech:

Vážná újma při úhradě daně

Vážná újma při úhradě daně znamená, že by pro vás mohla platba daně znamenat například možnou ztrátu bydlení. Nezáleží na tom, zda jde o nezaplacení nájmu, nebo hypotéky. Závažná újma se týká i poplatníkova zdraví. Například při čerpání nezbytné zdravotní péče, která není hrazena veřejným pojištěním.

Ohrožení výživy poplatníka a jeho rodiny při úhradě daně

O posečkání můžete zažádat i v případě, že by vám po zaplacení daně nezbyly peníze na výdaje k uspokojení základních životních potřeb (potraviny, drogerie, oblečení).

Posečkání lze povolit v případě, pokud by dlužníkovi zbývala částka menší, než je aktuální nezabavitelné minimum.

Zánik podnikání poplatníka po úhradě daně

Jde o situaci, která se týká podnikatelů. Ti musejí finančnímu úřadu pomocí dokladů dokázat, že by je mohla okamžitá platba daně ohrozit natolik, že by jejich podnikání mohlo zaniknout.

Když není možné vybrat daň najednou

Finanční úřad bude zjišťovat, jestli nelze daň vybrat od poplatníka více způsoby. Přihlédne k výši zůstatku na účtu, k tomu, jestli nemáte příjem z prodaného majetku, nebo zda nemáte nárok na sociální dávky.

Když je možné předpokládat zánik dluhu

Sem patří situace, kdy poplatník žádá o prominutí úroků a penále. A lze tak očekávat, že dluh zanikne. Tuto možnost nelze aplikovat na případy, kdy dlužník podává správní žalobu či odvolání.

Informace, které byste měli znát

Za podání žádosti vybírá finanční úřad poplatek ve výši 400 Kč. Neexistuje oficiální podoba žádosti, Finanční správa však poskytuje elektronický dokument, který můžete použít. Finanční úřad má na rozhodnutí 30 dnů od podání žádosti. Úřad může dobu posečkání vyměřit maximálně na 6 let.

Zdroj: Ministerstvo financí ČR, finance.cz, penize.cz