Orchideje jsou jedny z nejoblíbenějších pokojových rostlin, a to díky svým krásným květům a elegantnímu vzhledu. Ale co dělat, když začnou uvadat? Je potřeba orchideje aktivně zachránit, nebo jim nejvíc pomůžeme, když je prostě necháme být? V tomto článku se podíváme na několik situací, ve kterých se můžete ocitnout.

Jak zmladit přestárlou orchidej? Jednoduchý návod najdete ve videu:

Zdroj: Youtube

Jak zalévat orchidej po odkvětu?

Je přirozené, že orchidej prostě odkvetla a už nemá své úchvatné květy. I přesto potřebuje péči. Zalévání po odkvětu je zásadní a nezbytné. Mějte na paměti, že orchideje nesnášejí přemokření. Zalévejte je jednou týdně a snažte se udržovat půdu lehce vlhkou. Pokud si nejste jistí, raději je zalévejte méně, než aby se topily v příliš mokré zemi.

Co dělat, když uschne orchidej?

Pokud máte pocit, že je vaše orchidej úplně suchá, není ještě důvod k panice! Pokud jsou kořeny zdravé, můžete jí dát druhou šanci. Odstraňte všechny suché a poškozené části a přesaďte ji do nového substrátu. A nezapomeňte na správné zalévání - orchidej potřebuje dostatek vody, ale bez přemokření.

Jak zachránit zlomenou orchidej?

Ne! Zlomená orchidej! Klid, i zde existuje záchrana. Pokud se jedná o zlomený stonek, stačí ho ostříhat těsně pod zlomeninou a nechat rostlinu odpočinout. Pokud je zlomený kořen, vyčistěte ho a přesaďte rostlinu do čerstvého substrátu. Orchidej brzy zase začne růst.

Čím otřít listy orchidejí?

Orchideje milují čistotu a zářivé listy! Proto je extrémně důležité jim pravidelně čistit listy. Navíc jim pravidelnou péčí zvýšíte odolnost proti škůdcům. Nepoužívejte chemikálie, lepší jsou přírodní metody. Ideální je použít vlhký hadřík nebo houbičku a trochu vlažné vody, a pak jen jemně otřete každý list, abyste odstranili prach a nečistoty. A pak nezapomeňte listy pečlivě usušit, aby se na nich neusazovaly bakterie.

Zdroj: maxandmilesplants.com, homeguides.sfgate.com, www.gardenstead.com