Po Velikonocích jsme často stejně tak přejedení jako po Vánocích - a ručička váhy nám to potvrzuje. Pusťme se proto rychle do likvidace toho, co jsem přejídáním na těle za pár dní napáchali. Chce to rychle dojíst zbytky (nebo je lépe vyhodit) – a pustit se do očisty těla. V první řadě bychom měli rozhodně zlepšit nebo úplně obnovit pitný režim. Hodně čisté vody a minerálky bez bublinek dobře funguje na roztažený žaludek, proti hladu a přetrvávající chuti na sladké i mastné. Během hodování (a stačilo pár dní odlišného jídelníčku než obvykle), a určitě jsem zapomněli pít třeba pramenitou vodu, zatímco sladkých limonád, piva, vína, kávy bylo určitě dost. Tak si tedy nyní dáme po ránu velkou sklenici vody s citrónem a potom si takovou sklenku dopřejeme ještě několikrát denně – tentokrát ji naplníme třeba mátovým nebo zeleným čajem či minerálkou.

K jídlu si to chce připravit něco sice dosti odlehčujícího, ale zároveň dobrého, co trochu pohladí chuťové buňky; abychom tělu nedali najevo, že s dobrotami je nadobro konec. Nebudeme se také rozhodně týrat hlady.

Od přejídání nás může odvrátit velký a dobrý zeleninový salát podle naší momentální chuti. V kuchyni v této době využijeme letos později rašících mladých listů kopřiv. Z nich se dají připravit opravdové lahůdky - jako například výborné pomazánky, nádivky, polévka, omáčka anebo opět salát. Kopřivy uděláme napůl s hlávkovým salátem, čínským zelím nebo čekankou.

Co se zbylými vejci natvrdo? Pokud chceme hubnout, vyhneme se sytým pomazánkám a vajíčka dáme raději do salátu. Vejce rozkrájíme na čtvrtky nebo šestiny a ozdobit jimi hlávkový salát s rukolou nebo polníčkem, se zálivkou vinnaigrette. Salát posypeme petrželkou a pažitkou a podáváme jako hlavní chod.

Tip: pro leckoho je nejlepší jarní pochoutkou úplně čerstvý, vonící chléb, pravé máslo, vajíčko natvrdo a pažitka.

-ag-Foto: Archiv In