Sklenice čerstvé ovocné či zeleninové šťávy, třeba hned ráno k snídani, zapůsobí na tělo jako dokonalý životabudič a vitaminová bomba v jednom. Chce to maličkost – pořídit si šikovný odšťavňovač.

Nejprve si ujasněte

Jaké suroviny budete nejčastěji zpracovávat, spíše měkké, nebo tvrdé? Jde vám o rychlost, nebo raději počkáte, abyste z nich dostali o to více šťávy? Odpovědi na tyto otázky vám pomůžou při hledání nového přístroje. Je totiž potřeba si přiznat, že neexistuje ideální odšťavňovač, který by dokázal dokonale zpracovat všechny druhy ovoce a zeleniny.

Odstředivka, nebo šnek

Odšťavňovače se dělí podle způsobu práce do několika kategorií na vysokootáčkové (odstředivé) a nízkootáčkové, kam spadají dvouhřídelové, horizontální šnekové a vertikální šnekové. Každý z nich vynikne v jiné disciplíně.

Bleskové odstředivky

Tyto přístroje lisují suroviny ve vysokých otáčkách pomocí rotujících nožů. Jejich předností je rychlost, jiné odšťavňovače jim v tom nemůžou konkurovat. To ale s sebou nese i jednu nevýhodu – nižší výtěžnost. Suroviny totiž odšťavňovačem jen proletí, takže z nich přístroj šťávu nestihne vyždímat úplně dokonale. Takto získaná šťáva má vodovější konzistenci s vyšším obsahem pěny a je určená k okamžité spotřebě, na vzduchu rychle oxiduje.

Odstředivky si skvěle poradí jak s ovocem, tak s tvrdší zeleninou, neumějí to však s bylinkami a listovou zeleninou. Ale obecně mají větší plnicí otvory, zvládnou najednou zpracovat větší množství surovin a vydrží déle v provozu než šneci a dvouhřídelové přístroje.

Dvouhřídelové modely

Kuchyňští pomocníci, kteří pracují se dvěma proti sobě se otáčejícími hřídelemi, slibují bezkonkurenční výtěžnost, hlavně z kořenové a listové zeleniny. Při odšťavňování tvrdších surovin je často nutné více tlačit na pěchovací zátku, což může někomu vadit stejně jako poněkud složitější čištění přístroje. Oproti odstředivkám mívají omezený provoz, vydrží pracovat zpravidla 30 minut a pak se musí nechat chvíli odpočinout, aby se nepřehřály.

Šťáva z těchto přístrojů má výraznou chuť a delší trvanlivost. Není problém připravit si ji do zásoby a skladovaná v lednici vydrží bez větších změn až 24 hodin. Navíc si díky pomalejší oxidaci zachová i většinu vitaminů.

Univerzální šneci

Šnekové odšťavňovače, horizontální i vertikální, využívají k lisování surovin tzv. otočného šneka. Mají sice o něco nižší výtěžnost než dvouhřídelové, ale stále jsou na tom lépe než odstředivky. Jejich největší výhodou je univerzálnost – hodí se na zpracování téměř všech druhů surovin. K dalším přednostem patří snadné čištění a obsluha. Podobně jako u dvouhřídelových má i šťáva ze šnekových odšťavňovačů větší hustotu, nepění a je méně náchylná k oxidaci, takže se nemusí okamžitě vypít.

Na ruční pohon

Nabídka trhu uspokojí i zastánce manuálně poháněných přístrojů. Poslouží například na cestách nebo na chalupě. Většina manuálních odšťavňovačů zvládne zpracovat téměř jakékoli druhy ovoce a zeleniny, na větší množství surovin se ale nehodí. Přestože i s jejich pomocí lze získat šťávu poměrně vysoké kvality, proces ručního lisování je zdlouhavý a namáhavý. Ruční přístroje však vynikají v lisování nejrůznějších bylin, travin, mladé pšenice nebo ječmene.

Další parametry

Před nákupem se zajímejte i o objem sběrné nádoby na šťávu, stejně tak i nádoby na odpadní dužinu. Hodí se znát rovněž příkon – nižší naznačuje nižší otáčky i spotřebu elektrické energie, a naopak. Odšťavňovače se liší také podle typu otáček: vysoké si poradí i s tvrdšími surovinami, ovšem za cenu nižší výtěžnosti šťávy. Nižší otáčky naopak vytěží z jednoho plodu více šťávy, ale je třeba počkat déle. Plnicí otvor a jeho velikost rozhoduje o tom, zda se budou muset suroviny nakrájet, nebo je lze do přístroje vhazovat třeba i v celku. Zde rozhodně platí, že čím větší, tím lepší – máte méně práce s krájením.

Zdroj: časopis Dům & zahrada