Téměř prázdný prostor do sebe nechává velkými okny vstupovat výhledy do zahrady a jejich nazelenalé světlo a slunce prostupující listovím mu dodává osobitý půvab. Úpravy by měly být provedeny natolik citlivě, aby genius loci tohoto místa zůstal zachován.

Nová výmalba

První, co při pohledu do interiéru upoutá pozornost, je zašpiněná výmalba. Ačkoliv zahnědlé skvrny na stěnách vzdáleně připomínají patinu, celkově nepůsobí nijak dobře - jejich původcem jsou totiž saze poletující kolem krbu. Umouněný pokoj doslova volá po nové výmalbě, se kterou ožije. Velká okna dovolují zachovat stávající tmavost a sytost nátěru, pouze barvu je třeba zvolit jinou. Na pozadí fialkové lomené šedou by se krásně vyjímala sedací souprava doplněná dvojicí křesel. Jemný šeříkový odstín na stěnách by mohl zajímavě vygradovat levandulovým odstínem stěny s krbem.

Výrazné rámy

Okna bez záclon a závěsů umožňují dokonalý výhled do zahrady, která nabízí stále se měnící průhledy do vzrostlé zeleně. Jakkoliv měla absence okenních textilních dekorací dobrý důvod, přesto působí celek neutěšeně. Důvodem jsou tmavé, a proto příliš výrazné okenní rámy, které nepříjemně kontrastují se záplavou denního světla. Pokud okna nedostanou nový krémový odstín, bude nutné zjemnit jejich tvrdý výraz lehounkou světlou záclonou. Může být shrnutá ke straně a jemně vlající v letním vánku vdechne interiéru prázdninovou atmosféru, hravost a tušení romantických dobrodružství.

Holá podlaha

Dřevěná repasovaná podlaha z kousků starých prken je působivá svým originálním nepravidelným rastrem, netypickou barvou i strukturou let. Prkna vybělená stářím, sluncem a šetrně napuštěná přírodním voskem vnášejí do místnosti prázdninovou atmosféru. Bezstarostné chvíle relaxace, vyprávění a her by během chladnějších letních večerů a nocí zpříjemnil kusový koberec. Stylově by sem skvěle zapadl tenký ručně tkaný koberec s jemnými pastelovými vzory, jakoby vyšisovanými pod silou paprsků letního slunce… Variantou je nenápadný a odolný sisal lemovaný bavlněnou bordurou.

Chybějící lustr

Relativně vysoká místnost zařízená výhradně nízkým sedacím nábytkem působí díky němu ještě vyšší. Sezení „utopené“ pod vysokým stropem je neútulné a nevlídné. Jednoduchou optickou korekci výšky lze provést ukončením barevné výmalby kousek pod stropem. Největší efekt lze ovšem docílit pomocí zavěšeného lustru v roli centrálního svítidla, které tu markantně chybí. Stylově by se sem výborně hodil starý, lehce oprýskaný a omšelý lustr s několika kovovými rameny zdobenými množstvím skleněných ověsků, které mu dodají křehký půvab.

Prázdné stěny

Holé stěny si doslova říkají o zavěšení obrazů, fotografií a dekorací. Možností je nespočet, ale prostor si svou atmosférou sám říká o správné doplňky. Stěnám letního pokoje by slušely jednoduché a praktické dekorace připomínající chvíle prázdninových her. Stará kytara, tenisová raketa nebo golfová hůl doplněné slaměným kloboukem ozdobí stěny svými tvary i přírodními materiály. Doplnit je mohou staré černobílé fotografie, ukázky z povedené tvorby dětí, první malířské pokusy dospívajících, listy z herbáře nebo babiččina znovunalezeného deníku.

Drobné doplňky

Příjemnější a útulnější atmosféru získá interiér s doplňky, které ho zabydlí a vnesou do něj více života. Prázdnou dřevěnou desku konferenčního stolku oživí pestrá kytice čerstvě natrhaného lučního kvítí v obyčejném ručně malovaném džbánku z kameniny, která přirozeně propojí exteriér s interiérem a nepřímo zve k výzkumné výpravě do zahrady. Poněkud opuštěné stojací lampě se stýská po sestřičce ve stolní verzi, která by spolu s ní efektně orámovala okno do zahrady. Velká keramická mísa plná jablek ze zahrady láká k posezení nad zdravou sladkou svačinou...

www.haroldova.cz