Staré a nevyhovující nátěry můžete odstranit ručním či mechanickým broušením, kartáčováním, chemicky nebo je můžete narušit působením tepla. V minulém článku jsme se zevrubně zabývali broušením, a to zejména dřevěných povrchů. Dnes se zaměříme na odstranění starých nátěrů ze dřeva i kovových předmětů, a to působením tepla a chemických přípravků.

Očista teplem

Další metodou, pomocí které zbavíte předměty starých nátěrů, je narušení vrstvy nátěru vysokými teplotami. Je to metoda účinná a není ani tak fyzicky náročná jako broušení nebo kartáčování. Při opalování starých nátěrů je třeba dbát zvýšené opatrnosti – jednak musíte dávat pozor na nebezpečí popálení, jednak nesmí dojít ke vzniku požáru. Při opalování nátěrových hmot se uvolňují toxické zplodiny, pozor na jejich možné vdechnutí.

Horký vzduch

Nejpohodlnějším nástrojem pro opalování starých nátěrů jsou elektrické horkovzdušné pistole. Ty produkují proud horkého vzduchu ohřátým odporovým topným tělískem na teplotu 180-650 °C. Díky této teplotě barva změkne a vy ji snadno seškrábnete špachtlí nebo stěrkou. Horkovzdušné pistole jsou vhodné pro odstranění jak syntetických, tak i vodou ředitelných nátěrových hmot. Tuto metodu využijete především u rovných ploch s minimem výstupků. Po opálení povrch a zbytky barvy snadno obrousíte brusným papírem. Největší výhodou horkovzdušné pistole je schopnost výrazně regulovat teplotu i proud vzduchu.

Benzín nebo plyn

Samostatnou kapitolu tvoří benzínová letlampa, která využívá usměrněný plamen hořlavých výparů benzínu smíchaných se vzduchem. Práce s letlampou vyžaduje zkušenosti a opatrnost. Letlampu během práce odkládejte na místo, kde nemůže nic zapálit a kde se nemůže převrhnout. A poslední možností je použití plynového hořáku s kartuší nebo plynového hořáku spojeného hadicí přes redukční ventil s propanbutanovou bombou. Také u plynu pracujete s otevřeným ohněm, proto pozor na nebezpečí popálení a požáru.

Ochraňte sklo

Ochraňte sklo

Při opalování nátěru z okenního rámu existuje jednoduchá metoda, jak ochránit okenní sklo před popraskáním následkem prudkého ohřátí. U horkovzdušné pistole tomu zabráníte použitím plochého nástavce, který proud tepla zaměří pouze na barvu.

Chemické odstraňovače nátěrů

Jde o chemické přípravky, jejichž účelem je proniknout do struktury starého nátěru a narušit ji. Převážná většina chemických odstraňovačů si poradí jak se syntetickými, tak i epoxidovými či disperzními nátěry kovů, dřeva i betonu. Na nátěr, který chcete odstranit, se nanášejí speciálním štětcem, nechají se působit po dobu 15-20 minut, někdy i déle – záleží na počtu starých nátěrů. Poté se chemicky rozrušený nátěr odstraní škrabkou nebo špachtlí a případně se na závěr povrch lehce přebrousí brusným papírem.

Chemie proti rzi

Specifickým druhem chemického přípravku pro ošetření předmětů před samotným nátěrem jsou odrezovače. Dělí se na oplachové a bezoplachové. Při silné korozi je nutné nátěr korozí zasaženého místa odrezovačem opakovat dvakrát nebo třikrát. Účinky odrezovače se potom projeví modročerným zbarvením na povrchu předmětu. Po uplynutí třicetiminutové reakční doby je vhodné povrch předmětu opláchnout vodou. Pokud oplach z nějakých důvodů nelze provést, otřete povrch předmětu hadrem, a tím ho zbavíte reakčních produktů a nečistot.

Zdroj: OBI, Hornbach, Fieldmann, Primalex, Polytechnická knižnice sv. 83.