Abychom zjistili, že je v naší domácnosti vysoká vlhkost, nepotřebujeme ani speciální přístroj a koneckonců ani tu plíseň. Stačí, když se z vnitřní strany oken často sráží voda. I to je totiž jeden z důkazů, že je v ovzduší, ve kterém žijeme, více vody, než je zdrávo.

Vlhkost nám nesvědčí

Pokud totiž vlhkost vzduchu dlouhodobě neklesá pod šedesát procent, a to ani za slunečného počasí a snahy větrat, hrozí riziko vzniku plísní, kterým právě takové prostředí maximálně vyhovuje. Vlhkost se totiž udržuje nejen ve zdech, ale i tapetách, v čalounění, kobercích, matracích a dalších zařizovacích předmětech, čímž se vytvářejí ideální podmínky pro vznik a množení plísní. Takové podmínky svědčí i roztočům, což je nepříjemná zpráva pro všechny alergiky.

Řešením je odvlhčovač

Kromě neblahého působení na naše zdraví má vlhkost další nepěknou vlastnost - při dlouhodobém působení ničí zařízení. A právě z těchto všech důvodů je víc než nutné se jí zbavit. Jednoduchým a elegantním řešením jsou odvlhčovače.

Toto zařízení bývá zpravidla vybaveno chladicím tělesem, kterým pomocí ventilátoru prochází vzduch. Při pohybu přes toto těleso se jeho vlhkost zkapalní a odteče do sběrné nádoby, případně je odváděna rovnou do odpadu. Poté vzduch odchází přes topné tělísko, které mu vrací zpět pokojovou teplotu, zpět do místnosti. Tím je vzduch postupně vysoušen. Obecně platí, že by se měla vlhkost pohybovat okolo padesáti procent. Většina odvlhčovačů během provozu vlhkost hlídá pomocí vestavěného regulátoru a po dosažení nastavené hodnoty se vypne. Není-li regulátor součástí, ničeho se nemusíme obávat, přístroj zpravidla neumí místnost vysušit méně než na čtyřicet procent.

Pravidla používání

Aby účinnost odvlhčovače byla co nejvyšší, je třeba ho používat v uzavřené místnosti, přístroj by měl stát na zemi co nejdále od stěn a nábytku. Chceme-li účinek zvýšit, můžeme v místnosti zatopit (stačí přímotop).

Design je hra

Používáme-li odvlhčovač, pak se stává součástí našeho domova, při výběru bychom se proto měli řídit i jeho vzhledem. Naštěstí existují elegantní řešení vhodná i do moderních interiérů, výrobci dokonce nabízejí i typy do dětských pokojů v podobě zvířátek či jiných postaviček.

Víte, že…

  • existují odvlhčovače profesionální nebo určené pro domácí užívání
  • při koupi se soustřeďte na průtok vzduchu, udávaný v metrech krychlových za hodinu
  • ptejte se také na objem nádrže
  • a hodnotu odvlhčování udávanou v litrech za 24 hodin