Již po desáté představil Designblok výběr toho nejlepšího z českého a světového designu. Dny designu v Praze znamenaly týden doslova napěchovaný děním, designem, koktejly, módou, hvězdami a energickou atmosférou, která už k němu neodmyslitelně patří. Krátké ohlédnutí zpátky: před deseti lety 14 obchodů s designovým nábytkem představilo své novinky během prvních čtyřech dnů 1. ročníku Designbloku. Některé již neexistují, jiné upadly v zapomnění a další jsou stále vedoucími firmami trhu. Letos se Designbloku účastnilo rekordních 202 účastníků (77 obchodů a firem, 12 galerií, 12 školních ateliérů a 76 designérských studií) s prezentacemi na 66 místech po celé Praze, ale zejména v tradičních zónách designu - na Starém a Novém Městě, Vinohradech, v Karlíně a v Holešovicích.

Nové obchody

Několik firem představilo nové obchody (Bulb, Scandium, Vitra, 3DH). Viděli jsme také poprvé řadu nových jmen obchodů, které stojí za pozornost: BoConcept, Urban Survival, Dřevovýroba Podzimek. Vedle tradičních prezentací mezinárodních výrobců v showroomech to byl hlavně projekt Créme de la Creme v Superstudiu Corso v Karlíně, kde mimo jiné byla i kavárna, kterou pro Designblok navrhlo italské studio Laviani.

Vedle zahraničních hvězd (Alfredo Häberli a Studio Job) a celé domácí špičky (Bořek Šípek, Olgoj Chorchoj, Maxim Velčovský, Jiří Pelcl, Divan Design, Daniel Piršč, Eva Eisler a další) se na Designbloku letos představil také výběr současných polských a slovenských designérů. Jmenujme například Whitefruits, Cohnstudio, Vladimír Žák, Roman Vrtiška, Lucie Koldová, nebo Anna Hanzalová stejně jako řada jmen dosud pro většinu veřejnosti neznámých. Hlavní hvězdou letošního Designbloku byl rozhodně Alfredo Häberli, švýcarský designér, který své dětství strávil v Argentině a dnes navrhuje pro firmy jako Alias, Kvadrat, ClassiCon, BD Barcelona nebo Camper. V Praze představil průřez své tvorby pro Alias a Kvadrat na výstavě v Konsepti a také realizaci svého návrhu pro Křehký limited edition. Nizozemské Studio Job na sebe v poslední době několikrát upozornilo zejména fascinujícími instalacemi na pomezí designu a umění. Na výstavě v Superstudiu Dox představili tito dva mladí designéři papírový nábytek a lustr navržený pro holandskou značku Moooi, kameninové doplňky a textilie.

Děti - velké téma letoška

a to jak pro designéry, tak pro výrobce. Hračky a dětský nábytek se staly hlavním námětem designérských instalací In2, mojemoje, Jerry a Anička Kozovi, ateliéru designu VŠUP, nebo nábytkářské firmy Process (např. realizace návrhů Olgoj Chorchoj).

A závěrem?

Stejně jako u příležitosti minulých ročníků Designbloku i letos vyšel průvodce po designu a stylu v Praze Design Guide 2009. Tištěná publikace s přehledem nejzajímavějších novinek za uplynulý rok, přehledem obchodů s interiérovým designem a módou, adresářem stylových restaurací a designérských studií.

-var- Foto: Profimedia