Voda v bazénu může být neohřívaná. Pak se ale doba využití bazénu výrazně zkracuje. Pokud se ohřívá, sezona je delší, zvlášť pokud má bazén zastřešení. Zkušenosti říkají, že vyhřívané bazény mají svou sezonu od května až do září.

Jak ale docílit toho, aby voda v bazénu byla teplá a my finančně nevykrváceli? Cest je několik.

Tepelné čerpadlo

Koupě jednoduchého tepelného čerpadla systému vzduch/voda je asi technologicky nejvyspělejším systémem. Nemusí to být extrémně velké čerpadlo, protože se sice ohřívá velké množství vody, ale jen na nízkou teplotu. Investice do takového systému je přesto velmi vysoká (řádově desítky tisíc korun).

Solární panely

Tradiční solární termické panely jsou na tom podobně. Jejich cena je vysoká, ale účinnost je značná a cena provozu minimální.

Oba předchozí systémy mohou být napojeny na klasický systém vytápění domu. V létě, když se v domě netopí, se tak tyto systémy mohou starat o teplou vodu v bazénu. Jde však o konstrukční prvek, se kterým se musí počítat už v projektu domu a bazénu.

Levně se solární plachtou

Otevřené bazény mají zásadní nevýhodu v rychlém úniku tepla. Tomu zabraňuje solární plachta, která nenechá vodu přes noc tolik vychladnout. Modré a černé solární plachty navíc ještě zvyšují rychlost ohřevu vody v bazénu.

Levné slunce rovnou u bazénu

Ideální volbou pro ohřev vody v menších bazénech je kruhový solární ohřev Pyramida. Voda čerpaná pomocí filtrace proteče spirálou, ve které se díky slunečnímu záření prohřeje. Aby bylo ohřívání vody co nejefektivnější a nejúčinnější, jsou vlákna kruhového solárního ohřevu umístěna těsně u sebe, takže tepelná energie se velmi dobře šíří. Ochranná kopule, která konstrukci kryje, pak zabraňuje úniku tepla a sluneční paprsky ještě víc koncentruje.

Solární ohřev Ekosun Slim je pak vhodný pro bazény s pískovou filtrací od velikosti 4 m³. Solární panel se prodává ve velikostech 0,90 m², 1,8 m² a 3,6 m². Panel pohlcuje tepelnou energii slunečních paprsků a předává ji vodě, která panelem proudí.

Novinkou pro letošní rok je solární ohřev Domeček plnící hned několik funkcí. V první řadě ochrání filtrační zařízení před stříkající vodou, deštěm nebo mechanickými poškozeními. Domeček je vyroben ze standardního solárního panelu, a proto jej lze připojit spolu se solárním ohřevem bazénu, a tím ještě zvýšit jeho účinek na výhřevnost.

Titulní foto: Thinkstockphotos.com