Vestavná ohřevná zásuvka napohled připomíná standardní kuchyňskou zásuvku, jde však o elektrický spotřebič. Běžně se v ní nahřívá nádobí, ale dokáže toho mnohem více.

Základní funkce

Ohřevná zásuvka funguje na principu cirkulace teplého vzduchu, který rovnoměrně ohřívá nádobí. Obvykle pracuje v rozsahu teplot od 30 °C (případně od 40 °C), horní hranice se pohybuje kolem 80 °C. Stačí si jednou zkusit, jak chutná káva nebo nedělní oběd, když je servírujete v teplém nádobí, a nebudete se chtít vracet ke studenému. Navíc tekutiny i pokrmy zůstanou déle teplé. Ale to je známá věc, proto si také ohřevnou zásuvku pořizujeme.

Více možností

Používáte mikrovlnku hlavně na ohřev jídla, případně nápojů? Totéž dokáže i ohřevná zásuvka. Také pomůže s rozmrazováním a v obou případech to umí šetrněji než mikrovlnka. Dále v zásuvce můžete sušit nejen ovoce a houby nebo nechat vykynout těsto (což je praktičtější, než když ho dáváte pod peřinu nebo na topení). Ještě může usnadnit výrobu domácího jogurtu, rozpuštění čokolády nebo zavařování. A když na to přijde, dá se v ní také vařit.

Nahradí troubu?

V ohřevné zásuvce lze tepelně upravovat suroviny zpravidla po delší dobu za pomoci nízkých teplot, což je k nim šetrnější (suroviny si uchovají více výživných látek, při srovnání s klasickým vařením). Nicméně v této zásuvce zvládnete i perfektní flank steak. Nejprve maso opečete na dobře rozpálené pánvi z obou stran a pak ho dáte do pekáčku do ohřevné zásuvky nastavené na maximální teplotu, za několik minut bude hotový. Jinak řečeno - ohřevná zásuvka nenahradí troubu, ale umí ji perfektně doplnit.

Jak bude velká

Když se u nás tahle vymoženost začala před lety objevovat, měla na výšku 14 až 15 centimetrů a sloužila jako praktický doplněk pod kávovar nebo kompaktní troubu do vestavby, aby výsledné uspořádání spotřebičů působilo ladně (standardní šířka a výška vestavných trub se pohybuje pod 60 cm). V této podobě se stále prodává, současně ji ale doplnily dvojnásobně vyšší zásuvky (29 až 30 cm). Obvyklá šířka pod 60 cm zůstává, obvyklá hloubka je asi 54 cm. Nicméně objevit lze i jiné rozměry.

Ohřevná zásuvka je přesně ten typ spotřebiče, na který si brzo zvyknete a budete ho často používat. Proto by měl být v kuchyňské lince umístěný tak, abyste se k němu nemuseli příliš ohýbat.

Na co se v obchodě zeptat

  • S rozměry souvisí velikost vnitřního prostoru neboli kolik nádobí se do ní vejde.
  • Podívejte se, jak se ovládá (dotykově nebo klasicky kolečkem), některé modely lze ovládat přes aplikaci v telefonu, tabletu a podobně.
  • Všimněte si, zda nabízí plynulou regulaci teploty, nebo má přednastavené teplotní stupně.
  • Praktická je funkce časovače, po uplynutí nastavené doby se zásuvka sama vypne.
  • Sofistikovanější modely lze propojit například s kávovarem.
  • Důležitá je i snadná manipulace, některé zásuvky otevřete zcela, jiné jen do poloviny.
  • Příkon ohřevných zásuvek se orientačně pohybuje asi od 400 do 1000 wattů.

Zdroj: spotrebitelskytest.cz, alza.cz