Před několika málo lety jsme se rozplývali nad vynikajícími parametry 5komorových profilů a dnes je tato technologie na prahu smetiště dějin…

Většina primitivních „marketingových principálů“ dál halasně vykřikuje o množství komor v jejich systémech a jejich nezbytnosti pro vaše bytí, vývoj nicméně kráčí zcela jinou cestou.

Budoucnost se jmenuje inteligentní inženýrství

Co si pod tímto pojmem představit? Snad nejsrozumitelněji – vítězství ducha nad hmotou, kvality nad kvantitou či v našem případě chytré konstrukce nad množstvím zbytečných komor. Tak jako s 8 koly nebudete mít lepší auto, stejně tak počet komor naprosto nerozhoduje o kvalitě okna. Stejně jako v případě 8kolového auta je i nadbytečné množství komor stejně kontraproduktivní. Prostě neplatí ono demagogicky omílané – je-li něčeho více, je to automaticky lepší.

Pádnou odpovědí na stále razantně stoupající požadavky na úsporu energií je systém Trocal 88+, jehož tepelná izolace je stejná jako u cihlové zdi tloušťky 80 cm. S použitím standardního trojskla je tepelná izolace celého okna ekvivalentní cihlové zdi o tloušťce 110 cm.

  • Co k tomu společnost Kömmerling potřebovala? Konstruktérský um, 88 mm stavební hloubky a šest komor.
  • Není nic, co dnešní okenní technika zná, umí a dosahuje, a výše jmenová společnost nedokázala splnit.
  • Okna na výšku celého podlaží…? Barevná okna na výšku celého podlaží…? Ještě k tomu do pasivního domu…? Navíc ve štíhlém a variabilním designu…?
  • Ano, to vše dokáže splnit.

Pokud si pomyslíte, že takovýto výkon musí stát velmi mnoho peněz – i to je příjemný omyl. Navíc jsou okna 88+ snadno opravitelná a recyklovatelná. Pro jejich tvorbu se Kömmerling spolehl na klasickou konstrukci, kterou sofistikovaným způsobem vylepšil podle nejnovějších trendů. Výhody pro vás? Žádné vlepování skla do křídla pro zajištění jeho stability – tedy žádná nutnost při poškození křídla či rozbití skla měnit kompletně celé křídlo (za odpovídající náklady) a v budoucnu řešit potíže s jejich odstraněním a recyklací (prakticky nemožná ekonomická separace materiálů). Žádné exotické materiály – tedy ani zde žádný problém do budoucna s odstraněním takovýchto oken a jejich recyklací.

Přesně tak, jak očekáváte

A ptáte se, jestli vývoj půjde ještě dále a kam? Odpověď zní: Pokud to bude smysluplné, tak určitě ano.

-Kömmerling-