Okna jsou místem, kudy do interiéru proniká nejvíce zimy, proto se vyměňují za stále dokonalejší modely. Špatná okna mohou zapříčinit až 40 % tepelných ztrát úniku tepla.

V současnosti vedou okna sedmikomorová s vynikajícími tepelně-izolačními vlastnostmi, zvukovou izolací a bezpečnostními prvky proti vyloupení. Speciální povrchy vypadají skvěle a lehce se udržují. V kurzu jsou stále okna dřevěná, plastová a i hliníková.

Výměna oken je vždycky velká akce provázená chaosem v bytě a velkou prašností.

Optimální je poslat rodinu minimálně na víkend z domu, vystihnout dobré počasí a ještě k tomu samozřejmě natrefit na šikovné řemeslníky. Při výběru oken dbáme nejen na to, jak se nám líbí, ale především, čeho chceme docílit - změny barvy, modernějšího výrazu, zateplení... To může být i dvojsečné - v honbě po nejlepších izolačních parametrech se potom zapomene na větrání a za dokonale izolovanými okny může vybujet plíseň. To platí ve starších budovách, kde se změnou oken změní také podmínky prodyšnosti par. Proto je třeba vzít v potaz nejen vzhled oken a těsnění, ale i okolní materiály, na které budou okna navazovat - a obejít co nejvíce firem, poradit se s nezávislými odborníky - a to nejen oknaři, ale také zedníky.

Někdy stačí vyměnit skla

Trochu menší nepořádek a omezení provozu v domácnosti provází pouhá výměna skel - třeba za izolační vakuovaná dvojskla. Ta jsou výhodná z hlediska prostupu tepla a vyplatí se je pořídit v nerozbitném standardu. Dvojsklo ušetří za topení a navíc zvýší bezpečí v interiéru, zejména máte-li děti. Při zásahu skla se neroztříští, ale zůstane v celku. Dále sklo pohlcuje UV záření, a to ne málo - dokonce až 95 %. Dvojskla také podstatně snižují hladinu hluku přenášejícího se do interiéru z ulice.

Variantou výměny skel je jejich pouhé potažení speciální fólií, která má obdobné vlastnosti - sklo učiní prakticky nerozbitným, tedy zvyšuje bezpečí, snižuje tepelné ztráty a pohlcuje záření.

-ag-

Foto: www.thinkstock.cz