Izolace jako u skafandrů

Například společnost Oknoplast nabízí nové špičkové okno Winergetic Premium Passive. V něm je použitý aerogel, což je látka, kterou používají při izolaci kosmické lodě nebo skafandry. Aerogel má nejnižší součinitel tepelné vodivosti ze všech pevných látek. Proto je výborným doplněním tradičních ocelových výztuh a jeho použití dává oknům Winergetic Premium Passive jak perfektní statické parametry, tak výborné termické vlastnosti.

Nový systém tepelného zesílení Winergetic Premium Passive je spojením velmi tuhé ocelové výztuhy (mnohonásobně ohýbaná v křídle a profil uzavřený v rámu) a jedinečné tepelné bariéry SpaceBlock. Skládá se z aerogelu použitého v rámu a vrstvy polyuretanové pěny obsažené v křídle. Díky této revoluční konstrukci lze model úspěšně používat v pasivních domech. Součinitel tepelné vodivosti profilu Winergetic Premium Passive je pouze Uf = 0,95 W/m²K.

Aerogel je materiál vyrobený s použitím nanotechnologií, známý už ve 30. letech 20. století. Jelikož se skládá z 90 % ze vzduchu, je momentálně nejlehčí pevnou látkou. Pro tento materiál je typická také neobvyklá výdrž – aerogel vydrží tlak o hmotnosti až 4 000krát větší, než je jeho vlastní hmotnost. Navíc má velmi vysoké tepelně-izolační parametry. Je 3krát teplejší než ve většině oken používaný styrodur.

Dřevo + bílý polyuretan

Na střešní okna jsou kladeny vyšší nároky než na klasická fasádní okna. A tak Velux přišel s novinkou – střešní okna s dřevěnou konstrukcí, ale potažená bílým polyuretanem. Dřevěné jádro je potažené vysoce odolnou 3-5mm silnou polyuretanovou vrstvou chránící dřevo před vlhkostí i sluncem. Jejich největší předností je vysoká pevnost a odolnost vůči venkovním povětrnostním vlivům (zatížené sněhem, větrem) a tvarová stálost, to vše díky lepenému dřevěnému jádru. Rám okna a křídla se působením vysokých teplotních výkyvů, které na střeše jsou, nedeformuje. Plast pak zaručuje bezúdržbovost oken, jejich povrch není potřeba po celou dobu jejich životnosti nijak brousit ani lakovat.

Zelené i sklo

Koncept zelených budov je trendem už několik desetiletí a je stále na vzestupu. Zelené budovy ale nejsou jen ty, které nabízejí nízkou spotřebu energií, ale i ty, které se po celou dobu života chovají k přírodě uvědoměle. Do života se započítává i jeho tvorba a následná likvidace. Aby budova získala nějaké stupně metodiky LEED (Leadership in Energy and Environmental Design), musí splňovat mnoho požadavků. A tomu se museli přizpůsobit i výrobci.

Společnost Guardian a její produkt SunGuard® Advanced Architectural Glass splňuje náročné požadavky na sklo, díky kterým je možné označovat budovy jako ekologické a „zelené“. Jde o povrchově upravená a pokovená skla. Ta dnes můžete najít třeba na první české kancelářské budově City Green Court v Praze s nejvyšším certifikátem LEED Platinum, kde jsou skla SunGuard použita.

Titulní foto: Guardian