Možností je více - vždy záleží na typu oken, zda jsou nová, anebo aplikujeme zabezpečovací zařízení na už užívaná. Na výšce od země (patře) a tak dále. Vycházet je nutno z toho, že žádné zabezpečení není stoprocentní a každé má své klady a zápory.

Mříže, rolety, fólie...

Z hlediska zabezpečení před vniknutím do obydlí jsou specifická přízemní okna. Nejjistější, ale zároveň nejméně estetické pevné mříže mají jeden velký minus - kdo by se chtěl na ulici či zahradu dívat zamřížovaným oknem? To je přece jen trochu vysoká cena za bezpečí (ovšem s tím, že zloděj se může dostat do bytu stejně dobře i dveřmi). Něco jiného jsou předokenní (venkovní) rolety, chránící celé okno - rám i křídlo - a které se spustí a vytáhnou podle potřeby. Disponují kromě zmíněného bezpečnostního efektu také velmi dobrou izolací, což v zimě při nočním stažení přinese významné úspory za topení a v létě se zase během dne za naší nepřítomnosti byt nerozpálí.

Okna můžeme nechat opatřit také bezpečnostní fólií, která výrazně zpevní celé okenní plochy. Zamezí nebo značně ztíží vykradení bytu. Zdrží vniknutí zloděje do objektu a zpomalí jeho postup, protože sklo se ani po rozbití neroztříští a zůstává v celku a neprostupné. Nelze jím prohodit kámen ani jiný těžší předmět. Navíc bezpečnostní fólie okenní tabuli chrání i před účinky tlakové vlny.

Kromě bezpečnostních okenních fólií jsou na trhu také fólie ochranné; používají se všude, kde je třeba kvůli zvýšené bezpečnosti v interiéru po náhodném úderu do skla nebo pádu na něj zabránit jeho vysypání, roztříštění. Výhodné jsou tudíž tam, kde jsou doma malé i větší děti a také senioři.

Nově vyrobená okna se často fólií ani nepotahují, protože již obsahují bezpečnostní prvky automaticky. Mohou to být například takzvaná neprůrazná skla - která, jak název napovídá, se nedají prorazit. Okenní tabule je již při výrobě zpevněna tak, aby byla velmi odolná vůči tlaku a úderům enormní intenzity.

A co pojišťovna?

Než se rozhodneme pro určitý druh zabezpečení, rozhodně to prokonzultujeme se svou pojišťovnou, u které máme nemovitost pojištěnu. Také, pokud se rozhodneme pojistku zvýšit, se pravděpodobně dozvíme, že budeme muset udělat pro lepší zajištění bytu či domu ještě trochu víc. A jde právě také o prosklené plochy.

Bezpečnostní prvky na oknech se vyžadují při pojištění nemovitosti na vyšší částku, například 750 tisíc korun a výše. Tehdy musí být okna, terasové a balkonové dveře od určité výšky nad zemí zabezpečeny buď mříží, bezpečnostními venkovními roletami, anebo přesně danou bezpečnostní fólií. Ta musí být většinou podle požadavku té které pojišťovny například 250 - 300 mikromilimetrů silná a nalepená na sklo nejméně 6 mm silné. Fólie musí mít také atest proti proražení podle evropských norem, který pojišťovna vyžaduje rovněž. A jako poslední možnost k výběru zabezpečení oken dávají pojišťovny vedle mříží, rolet a fólií také zmíněná neprůrazná skla.

Titulní foto: Thinkstockphotos.com