Zcela určitě neuniknou naší pozornosti plaménky, nejrůznější druhy okrasných tabáků a hvězdicovitých rostlin, z nižších květin především hořce, pupalky a rozchodníky. Také okrasné dřeviny jsou dosud plné života stejně jako muži po padesátce. Stále ještě kvetou ibišky, plaménky a růže, ke kterým se přidávají jejich menší kamarádi z rodu vřesovitých rostlin. Když k tomu září přičaruje postupně se barvící listí, narůžovělé bobule rakytníku či červené lampionky mochyně, musíme si přiznat, že naše zahrádka v tuto dobu skutečně prožívá svoji druhou mízu.

Jako ze škatulky

I když v tuto dobu tvarujeme řezem především živé ploty z opadavých listnáčů, upravit zevnějšek bude potřebovat i řada dalších keříků a stromků. Většinou půjde o odstranění vyčuhujících zaschlých větví, o které můžeme tak akorát zakopnout. Trochu zastřihnout bude potřeba i nežádoucí výhony z podnoží křovin. Při pohledu od země nás zajisté trkne, že kolem stromků je třeba obnovit mísy, aby se lépe vsakovala voda, a honem poběžíme pro krumpáč. Za suchého počasí pak budeme zcela určitě vydatně zalévat, abychom stromkům vytvořili dostatečnou zásobu vláhy na zimu.

Konec jedné sezony

Právě v tuto dobu nám dozrávají semínka slunečnice, která využijeme nejenom k dalšímu výsevu, ale též jako pochoutku. Potíž je však v tom, že kromě nás si na ně brousí zobáky i nejrůznější ptactvo. Aby nám nezbyla pouze vyklovaná plodnice, měli bychom pro každý případ použít ochranu v podobě organtinových sáčků nebo vhodné síťky. Letničky k sušení jako slaměnky, statice nebo mochyně hlídat před ptáky nemusíme, ale bude třeba je pomalu sklidit. Vybereme si pro ně chráněné, ale vzdušné místo, kde nám nebudou překážet, a během teplého počasí – pokud možno za poledne – je odstřihneme a zavěsíme květenstvím dolů.

Stále dokola

Sotva se letničky určené ke zdobení zimního bytu ocitnou pod střechou, budeme mít za sebou polovinu měsíce, a to je období, kdy můžeme začít s výsevem letniček na příští rok. Bude to například měsíček, černucha nebo mák a všechny další květiny, které jsou schopny v raném stádiu vývoje přezimovat. V případě, že nám už vyrůstá mák z dřívějšího výsevu, můžeme ho v tuto dobu přesadit na trvalé stanoviště, kde nám během budoucího léta vykvete a nasadí makovice. Spolu s ním poputuje do nového působiště i náprstník z červnového výsevu a rozdělené rabatové trvalky kromě těch, které kvetou na podzim.

Přichystejme si cibule

Když už jsme v tom sázení a přesazování, pamatujeme zcela určitě také na cibuloviny. Září je nejvhodnějším obdobím k výsadbě většiny druhů lilií, které potřebují ke zdárnému růstu slunné stanoviště s propustnou půdou. Do země by pomalu měly přijít také cibule narcisů a raných tulipánů. Převážná většina tulipánů se však vysazuje později, což ovšem nebrání tomu, abychom si pro ně už teď našli vhodné stanoviště a upravili jim zem.

Sněženky, bledule a narcisy obvykle naleznou své místo na skalce, můžeme je ale umístit také mezi jiné rostliny, kam zapadnou svojí velikostí, nebo je zapíchat po okrajích trávníku.

Než se zazelená

Jak je známo, září je rovněž doporučovaným obdobím k zakládání trávníku výsevem. Pokud se však do toho chceme pustit, musíme mít už perfektně zplanýrovaný a urovnaný pozemek s prohnojenou půdou. Obvykle s jeho úpravou začínáme už několik měsíců před plánovaným výsevem, takže v tuto dobu už jenom vycházíme z dané reality. Pokud jsme to nestihli, nezoufejme, můžeme si vhodné místo připravit během podzimních dnů a se semínky počkat až na jaro. Chceme-li ovšem na nový trávník už začátkem léta vyhnat děti nebo psa, poohlédneme se ještě teď po vhodné zahradní firmě pro zakládání kobercových trávníků a vyptáme se na všechny podrobnosti. Vzhledem k dostatečné časové rezervě budeme mít i dostatek prostoru pro výběr nejvhodnějšího druhu i cenové nabídky.

Věčný čas růží

Ani těmto nádherným dřevinám sezona ještě nekončí. Zvláště o stále kvetoucí keříky a stromky se musíme starat obdobně jako v průběhu léta. V praxi to znamená trvale odstraňovat zašlé květy a sledovat výskyt škůdců – zejména listových mšic. Při menším napadení často stačí odstranit vetřelce mechanicky pomocí štětečku, při větším raději sáhneme po doporučené chemické ochraně. Pozdě není ani na přihnojování vhodnými přípravky na bázi síranu draselného, které podporují vyzrávání dřeva.

Nezapomínejme také, že už brzy nadejde čas podzimní výsadby. Máme-li již vybrané určité druhy růží, pustíme se s předstihem do hloubení jam ve vzdálenosti odpovídající jejich budoucímu vzrůstu. Každá jáma by měla být nejméně 40 cm hluboká a zhruba do jedné třetiny vyplněná dobře proleželým kompostem.

-šum-www.profimedia.cz