Začátkem dubna sestřihneme okrasné trávy asi 10 - 15 cm nad zemí. Jde například o Miscanthus - ozdobnice, Pennisetum - vousatec, Panicum - proso, Cortaderia - pampová tráva. Pokud se traviny rozrostly do neúnosné míry, trsy vyndáme a rozdělíme. Při sázení zpět rostlinu obsypeme čerstvým substrátem.

V polovině dubna přichází čas sázení letně kvetoucích cibulovin a hlíznatých rostlin jako je Crocosmia - montbrécie, Sparaxis - cikánské květy, Gladiolus - mečík, Tigridia, Canna - dosna, Dahlia - jiřiny. Vysazujte mečíky postupně po týdnu nebo čtrnácti dnech až do konce května, pokvetou vám po celé léto až do zámrazu.

Jarní cibuloviny jako jsou narcisky, tulipány a hyacinty přihnojíme rozhozením vícesložkového hnojiva (např. Cererit). Jedině tak zajistíme, že nám na daném stanovišti dobře pokvetou i v příštích letech. Odkvetlé květy u cibulovin odstraníme dřív, než se začnou tvořit semeníky, které by zbytečně vysilovaly cibule rostlin.

Pokračujeme v sázení okrasných stromů a keřů. Kořenový bal zakoupené rostliny před sázením vždy namočíme do vody a necháme jej řádně nasát. Suchý bal vsazený do země totiž není schopen nasát vodu z okolní půdy a rostliny můžou trpět suchem. Zvláště důležité je to pro vřesovištní rostliny, např. rododendrony, které mají jemné kořínky a sucho je může snadno poškodit.

Přímo na záhony vyséváme letničky, odpadne nám tak pracné předpěstování sadby. Sázet můžeme např. Tagetes - aksamitník, Kochia scoparia - letní cypřišek, Lathyrus odoratus - hrachor vonný, Nigella damascena - černucha damašská, Calendula officinalis - měsíček lékařský. Vyséváme je buď volně rozhozem, nebo do řádků, popřípadě do hnízd. Po vzejití je nutné rostliny vyjednotit.

Pokud chceme koncem dubna námi předpěstované nebo přezimované balkónové rostliny vysadit ven, neměli bychom zapomenout na jejich otužení. Začátkem dubna začínáme rostlinám pravidelně větrat a pomalu je přivykáme na venkovní prostředí. Zakoupené rostliny by již měly být otužené a připravené pro výsadbu. Koncem dubna můžeme připravené rostliny vysadit ven do nádob a truhlíků, musíme ale hlídat počasí - v případě poklesu teploty k nule rostliny přemístíme na chráněné stanoviště.

Rostliny, které pěstujeme trvale v nádobách a používáme je jako mobilní zeleň (např. Laurus - vavřín, Nerium - oleandr, Agáve, Cordyline - dračinka atd.) přeneseme koncem dubna ven. Ze začátku je umístíme do polostínu na chráněné stanoviště. Teprve když si rostliny přivyknou na venkovní prostředí a sluneční svit je přemístíme na stanoviště dle jejich požadavků. Předtím ještě rostliny upravíme, odstraníme poškozené části, pokud to rostliny vyžadují, sestřihneme je a přesadíme do čerstvé země.

V poslední době se rozmáhá pěstování choulostivých druhů rostlin v našich venkovních podmínkách jako je např. Trachycarpus - mrazuvzdorná palma, Albizia - perská akácie, Araucaria araucana - blahočet, nebo bambusy. Pokud jsme se rozhodli pořídit si takovouto rostlinu do vlastní zahrady, jsou právě jarní měsíce nejlepší dobou pro výsadbu. Rostlina má dostatek času pro zakořenění před nástupem zimy.

Škůdci měsíce

Moniliový úžeh květů: Projevuje se zasycháním květů a posléze i celých jednoletých výhonů. Vyskytuje se u peckovin, hlavně na meruňkách a višních, ovšem v poslední době je častý výskyt i na okrasných dřevinách z rodu Prunus. K rozvoji infekce dochází v době květu, kdy je na napadené rostlině infikován květ skrze bliznu. Podhoubí prorůstá čnělkou do semeníku a dál stopkou do větviček, které poté vadnou a usychají. Za zaschnutým místem začnou větvičky znovu obrážet. Dochází tím k růstu paroží a zahušťování koruny což je další neblahý důsledek této choroby. Bránit se můžeme chemickým postřikem, např. Rovral Flo. Aplikujeme jej v době, kdy je na stromě minimálně 60 % rozkvetlých květů (postřik aplikujeme přímo do květů) a podruhé při dokvétání.

Zaschlé větvičky odstraníme a v případě zahoustnutí koruny provedeme druhý řez v srpnu, kdy odstraníme nevhodně rostoucí větve. Důležitá je i prevence a to především u stromů, které mají plody. Po dozrání plodů je důležité úrodu plně očesat. Plody jsou jinak napadeny houbou, která je mumifikuje a v příštím roce se stávají zdrojem nákazy.

Foto: www.thinkstock.cz, www.isifa.com